Realitný maklér z Trenčína si poriadne zavaril. Za svoje nekalé praktiky sa zodpovedal pred súdom


Foto: Realitný maklér z Trenčína si poriadne zavaril. Za svoje nekalé praktiky sa zodpovedal pred súdom Foto: mm

Pred sudcu Okresného súdu v Novom Meste nad Váhom sa v stredu dopoludnia postavil dnes už bývalý realitný maklér z Trenčína Jozef K. Ten čelil obžalobe z prečinu úžery.

„Jednalo sa o prečin úžery, v tom zmysle, že využil dlhodobú psychickú chorobu poškodenej, ktorá trvala vyše tridsať rokov. Ponúkol inzerátom v novinách , že pomôže osobám v núdzi alebo sa nachádzajúcich v dlhoch, predajom nehnuteľnosti s ponukou náhradného bývania,“ upresnil prokurátor s tým, že na lákavo vyzerajúcu ponuku zareagovala aj invalidná dôchodkyňa Anna.

Tá zdedila po smrti oboch rodičov dom v časti Bziniec pod Javorinou s názvom Hrubá Strana. Ako sama prezradila, dostala sa však do finančných ťažkostí a obrátila sa v dobrej viere na Jozefa K. Ten dôverčivej Anne sľúbil, že jej dom predá, zbaví ju dlhov a zoženie jej aj byt.


Svoje rozhodnutie sa však rozhodla skonzultovať s vtedajšou starostkou obce Alenou Šoltýsovou.  „Prišla sa poradiť, či spravila dobre. Keď sme si pozreli zmluvu, uvideli sme tam sumu, ktorá bola katastrofálne nízka a neadekvátna k domu a lokalite, kde sa dom nachádza,“ prezradila A. Šoltýsová. Na otázku, prečo také niečo podpísala a aký mala na to dôvod, odpovedala dôverčivá žena podľa bývalej starostky iba toľko, že má pôžičku v banke, ktorú nevládze splácať.

„Tento pán jej ponúkol, že jej dá peniaze na zaplatenie pôžičky a jednoizbový byt v Trenčíne. O tom jednoizbovom byte sa v zmluve ale nehovorilo ani slovo. Nezostávalo mi nič iné, keďže som vedela, že ceny domov v tejto lokalite sa pohybujú desaťnásobne vyššie, požiadala som súd o vydanie predbežného opatrenia a zastavenie zavkladovania do katastra. Súd žiadosti vyhovel a začalo sa to potom aj riešiť,“ doplnila bývalá starostka obce, ktorá sa zároveň aj postarala, aby sa obec stala opatrovníčkou invalidnej dôchodkyne Anny aby sa rovnaká situácia opäť nezopakovala.

Trestným rozkazom súd vymeral nepoctivému „realiťákovi“ 18 mesiacov podmienečne. Ten najskôr podal proti tomu odpor, svoje rozhodnutie však prehodnotil a odpor stiahol. Rozhodnutie je tak právoplatné a Jozefovi K. začala plynúť skúšobná doba počas ktorej nesmie spáchať žiadny priestupok ani trestný čin.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu