Slovenské obchody museli narýchlo stiahnuť z predaja maďarské cestoviny, ktoré predstavovali vážne riziko pre alergikov. V produktoch, ktoré boli označené ako bezvaječné, laboratórne testy preukázali prítomnosť vaječného bielkovinového proteínu – bez akejkoľvek zmienky na obale. Zásah potravinových inšpektorov bol okamžitý.
Na problém upozornila Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR), ktorá prípad zverejnila na svojej webovej stránke. Počas úradnej kontroly v okrese Trebišov bola odobratá vzorka cestovín s názvom „Bezvaječné cestoviny pšeničné sušené, široké rezance“ značky Jármi. Produkt mal trvanlivosť do 8. októbra 2026 a bol dovezený z Maďarska.
Výsledky testovania ukázali, že cestoviny obsahovali vaječný bielkovinový proteín v množstve vyššom ako 13,5 mg/kg, pričom tento alergén nebol uvedený na etikete. Podľa platnej legislatívy EÚ ide o vážne porušenie pravidiel označovania potravín, najmä v súvislosti s alergénmi.
„Výrobok nie je v súlade s nariadením (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom,“ uviedla ŠVPS SR.
Do predaja sa dostalo 120 kusov tohto výrobku, ktoré boli distribuované ďalším dvom odberateľom. Kontrola prebehla v prevádzke Zoltán Bacskai-B-PRESS v obci Malý Horeš. Inšpektori nariadili okamžité stiahnutie všetkých kusov z trhu.
„Nezodpovedajúci výrobok bude vrátený priamo výrobcovi a odberatelia boli o zistení informovaní,“ doplnila správa. Pre spotrebiteľov s alergiou na vajcia mohlo ísť o vážne zdravotné riziko.