Trenčiansky hrad bude mať nový vstup, začína sa rekonštrukcia južného opevnenia


Foto: Trenčiansky hrad bude mať nový vstup, začína sa rekonštrukcia južného opevnenia
Galéria: 12 fotiek
Foto: Mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj

Rekonštrukcia južného opevnenia Trenčianskeho hradu prinesie návštevníkom nový pohľad na dominantu Trenčína. Vďaka projektu pribudne nový samostatný vstup z lesoparku Brezina. 

Najväčší investičný projekt obnovy Trenčianskeho hradu sa symbolicky začal slávnostným poklepaním základného kameňa v utorok 5. júna 2018.

[photo]648[photo]

Rekonštrukcia sprístupní nové priestory, areál hradu sa ešte rozšíri

Južné opevnenie Trenčianskeho hradu malo v minulosti významnú defenzívnu funkciu a Trenčiansky hrad robilo nedobytným. To je však už minulosťou. V rámci rekonštrukcie opevnenia sa práve v priestoroch južných hradieb vybuduje celkom nový vstup na hrad so samostatnou pokladňou.

Návštevníkom sprístupní aj tie priestory hradu, do ktorých doteraz nahliadnuť nemohli. Trenčiansky hrad tak bude sprístupnenou rozlohou patriť k najväčším slovenským hradom.

„Týmto krokom hrad určite zatraktívnime, nakoľko nám pribudne ďalší vstup od lesoparku Brezina, cez ktorý k nám ľahšie prídu napríklad aj samotní Trenčania. Funkcia južného opevnenia sa tak akoby obráti, nakoľko v minulosti malo hrad brániť pred dobyvateľmi, naopak, teraz sa otvorí a hrad spraví prístupnejším. Hrad tak bude svojou sprístupnenou plochou patriť k najväčším na Slovensku,“ vyjadril Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne, ktoré má Trenčiansky hrad v správe.

Rekonštrukcia južného opevnenia sa uskutoční aj vďaka cezhraničnému projektu s názvom Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície (TreBuCHET), ktorý predstavuje spoluprácu Trenčianskeho samosprávneho kraja, mesta Trenčín a českého mestečka Bučovice.

[photo]639[photo]

Cezhraničný projekt získal z eurofondov takmer 3 milióny eur

Projekt sa stal úspešný v rámci programu spolupráce Interreg V-A SR-ČR 2014-2020 pri žiadosti o financie zo zdrojov Európskej únie vo výške bezmála 3 milióny eur. Zároveň ho vyhodnotili ako najlepší, keďže spomedzi všetkých predložených získal najvyššie bodové hodnotenie. V rámci realizácie projektu sa totiž zmeny dotknú nie len Trenčianskeho hradu a nového vstupu naň,či prístupovej cesty v lesoparku Brezina a Čerešňového sadu v Trenčíne, ale aj lesoparku a kalvárie v meste Bučovice.

Z celkového 3-miliónového rozpočtu projektu je pre TSK vyčlenených 1,45 milióna eur. Z toho 1,38 milióna eur predstavuje príspevok z eurofondov a zvyšok spolufinancuje kraj.

Mesto Trenčín v rámci projektu získalo takmer pol milióna eur. Tie využije na vybudovanie tematického náučného chodníka, vedúceho cez Čerešňový sad, ako prístupovej komunikácie k hradu s príslušným mobiliárom.

„Na nás príde krok až na konci na budúci rok, to znamená po tejto prvej fáze, ktorou je rekonštrukcia južného opevnenia,“ povedal počas odovzdávania stavby domáci primátor Richard Rybníček.


Cezhraničným partnerom projektu je 6,5-tisícové moravské mesto Bučovice. To v rámci projektu získalo z európskych fondov bezmála 1 milión eur.

„U nás v meste zrekonštruujeme v rámci projektu kniežací park. Naše dva regióny, Trenčiansky a Juhomoravský kraj, spojí ako symbol spolupráce lávka, ktorá sa vybuduje na Trenčianskom hrade aj u nás v mestskom parku,“ uviedol starosta Jiří Horák.

Stavebné práce turisti nepocítia

Prípravné práce staveniska sa začnú v najbližších dňoch. Samotné stavebné práce začnú v rozmedzí 2 - 3 týždňov. Návštevníci hradu by nemali pocítiť nijaké obmedzenia súvisiace s prestavbu.

Prestavba a rekonštrukcia prinesie okrem nového samostatného vstupu a náučného chodníka v Čerešňovom sade aj mnoho ďalších zaujímavých noviniek.

K predbežným plánom múzea patrí aj zaobstaranie vláčika, ktorý by návštevníkov hradu v letných mesiacoch mohol z Autobusovej stanice v Trenčíne voziť k novému vstupu v rámci južného opevnenia cez lesopark Brezina.

Na Trenčiansky hrad sa bude vchádzať aj cez Mlynskú vežu

„Tu vybudujeme malý mostík, ktorý bol kedysi padací. Tentokrát bude pevný, no bude korešpondovať so vzhľadom historického padacieho mosta. Cez Mlynskú vežu sa následne dostaneme na novovybudovaný most ponad hradnú priekopu, ktorý sa napojí na spodný portál v hradbovom múre. Ďalej sa prejde vnútornou priekopou a schodiskom až k Jeremiášovej veži, resp. na horný hrad. Vznikne tak úplne nový návštevnícky okruh so samostatným vstupom cez novú pokladňu,“ priblížila vedúca Odboru regionálneho rozvoja na TSK Martina Lamačková.

Uspeli aj ďalšie projekty

Pri Trenčianskom hrade pribudne aj nová cyklotrasa. Projekt s názvom Na bicykli po stopách histórie tak pomôže prepojiť pútnické miesto Skalka nad Váhom, mesto Nemšová a prihraničný priestor s Českou republikou.

Podľa formácií Trenčianskeho samosprávneho kraja by sa mala cyklotrasa začať budovať už cez letné prázdniny.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu