FOTO: Výbuch kolobežky otriasol Trenčínom. Odborníci nám povedali ako ich správne nabíjať


FOTO: Výbuch kolobežky otriasol Trenčínom. Odborníci nám povedali ako ich správne nabíjať
Galéria: 5 fotiek
Foto: aerium.sk/polícia SR

Po výbuchu elektrickej kolobežky v Trenčíne sa rozohnili debaty, či sú tieto zariadenia bezpečné. Niektorí sa v diskusiách prikláňajú k názoru, že kolobežka nepatrí do obytného priestoru, tak ako elektrické auto, iní zas tvrdia, že keby ľudia dodržiavali bezpečnostné pokyny, nemuselo by dochádzať k nehodám a požiarom.

Zisťovali sme u odborníka ako to s bezpečnosťou je a čo sa mohlo stať pri výbuchu v Trenčíne. „Čo považujem za nebezpečné je, keď ľudia svojpomocne zasahujú, robia neodborné úpravy a nedodržujú pokyny pri manipulácii, ako napríklad nabíjajú kolobežky po daždi a podobne,“ vysvetľuje Radomír Mikula -odborník a predajca kolobežiek aerium.sk.

Galéria: 5 fotiek

Po zapojení do siete majte radšej elektrokolobežku na očiach. „Pre všetky dobíjateľné elektrické zariadenia platí, že môže dôjsť napríklad k prebitiu alebo skratu. V zriedkavých prípadoch môže poškodená batéria spôsobiť aj požiar.“ Pán Mikula upozorňuje aj na fakt, že najlacnejšie elektrické kolobežky, s nekvalitnými dielmi sú v tomto ohľade rizikovejšie. Mohlo by sa jednať o výrobky bez certifikátu z neznámych alebo zahraničných eshopov.

Servis elektrokolobežiek by mal vždy zabezpečovať odborník a takisto kúpa by mala byť zabezpečená od kvalitného zdroju, ktorý ručí za to, že neboli na zariadení robené žiadne neodborné zásahy.



Prečítajte si viac: