Polícia zastavila trestné stíhanie v prípade výbuchu v Bani Nováky, kde sa zranilo 9 osôb


Foto: Polícia zastavila trestné stíhanie v prípade výbuchu v Bani Nováky, kde sa zranilo 9 osôb Foto: Facebook/Spolok priateľov Bane Nováky, o.z.

Polícia zastavila trestné stíhanie v prípade mimoriadnej udalosti v Bani Nováky z apríla minulého roka. Pri výbuchu sa tam zranilo deväť baníkov. Skutok podľa polície nie je trestným činom.

Trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia zastavila polícia v súlade s Trestným poriadkom z dôvodu, že uvedený skutok nie je trestným činom,” uviedla 22. mája pre TASR trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

V Bani Nováky pravdepodobne došlo k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchalo splodín horenia. Zranených prijali do nemocníc v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky.

Odborníkom sa jednoznačne nepodarilo určiť, čo bolo hlavnou príčinou vyhorenia metánu, a tým aj príčinou pracovných úrazov. K nadmernej koncentrácii metánu malo dôjsť vplyvom jeho neočakávaného výronu z neznámeho miesta a k jeho zapáleniu došlo vo veľmi krátkom čase.


Prečítajte si viac: