Skvelá správa pre seniorov z Prievidze. Budú si môcť zobrať jedlo z jedálne aj domov


Foto: Skvelá správa pre seniorov z Prievidze. Budú si môcť zobrať jedlo z jedálne aj domov
Galéria: 4 fotky
Foto: Mesto Prievidza

Starší obyvatelia z Prievidze majú dôvod na radosť. Mesto pripravilo novinku, ktorá im má zjednodušiť stravovanie, ktoré si budú môcť vychutnať aj z pohodlia domova. Navyše budú mať možnosť zvoliť si diabetickú stravu, na ktorú sú často zdravotne odkázaní. Tento typ jedla obvykle stravovacie zariadenia neponúkajú.

Zriadenie novej sociálnej služby v Zariadení pre seniorov (ZpS) schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom apríla v rámci všeobecne záväzného nariadenia o určení úhrad za sociálne služby. Samospráva ju začne pre ponúkať od júla 2024. Informovala nás o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


Galéria: 4 fotky

Mesto aplikovalo zmeny v prevádzke podľa dopytu od seniorov a  tomu aj prispôsobili ceny: “O využívanie stravovania v jedálni majú občania z mesta veľký záujem a často sa na túto možnosť dopytujú. Je pre nich výhodou, že strava je energeticky a výživne vyvážená a vhodná najmä pre seniorov,”  informovala primátorka mesta Katarína Macháčková.

Strava, na ktorú sú ľudia v dôchodkovom veku často zdravotne odkázaní býva väčšinou neposkytovaná, kvôli prevádzkovým komplikáciám. V Prievidzi sa rozhodli svojim seniorom vyhovieť. “V jedálni ZpS majú možnosť stravovať sa aj počas prázdnin, keď mnohé školy majú svoje jedálne zatvorené. Schválená suma pre jedáleň Prievidza je za obed racionálneho typu, respektíve šetriacu stravu päť eur a obed v podobe diabetickej stravy 5,50 eura,” vysvetlila Zuzana Krajčiová.

Finančný prínos pre jedáleň zase pomôže zariadeniu s prevádzkovými nákladmi.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu