FOTO: V Trenčíne otvorili novú nocľaháreň, investícia sa vyšplhala na 870-tisíc eur


FOTO: V Trenčíne otvorili novú nocľaháreň, investícia sa vyšplhala na 870-tisíc eur
Galéria: 13 fotiek
Foto: trencin.sk

Včera 29. apríla boli otvorené zmodernizované priestory Nocľahárne a Nízkoprahového denného centra na Nešporovej ulici v Trenčíne. Rekonštrukcia priniesla aj navýšenie kapacity zo 16 na 29 lôžok. Nocľaháreň bude služby ponúkať celoročne, a to aj vrátane sviatkov.

Pôvodná budova nocľahárne pochádzala z 19. storočia. Bola už zastaralá. Napriek viacerým čiastkovým rekonštrukciám bolo potrebné ju sanovať a celkovo modernizovať. Vymenila sa elektrika, kúrenie, rozvody vody, upravili sa vnútorné priestory. Obnovili sa aj nosné prvky stavby, podlahy, omietky a fasáda,“ uviedlo mesto na webe.

Nešlo však len o stavebné práce, ale aj o nákup interiérového vybavenia. Hodnota celej investičnej akcie je približne 870-tisíc eur. V cene sú započítané aj navýšené sumy za stavebný materiál a práce naviac. Terénnu sociálnu službu pomôže zabezpečovať nové motorové vozidlo.

Keď som sa pred 14 rokmi stal primátorom Trenčína, jednou z prvých mojich myšlienok bolo vytvoriť niečo zaujímavé a užitočné pre ľudí bez domova. Myslím si totiž, že sociálna politika musí patriť medzi priority každého mesta. Inšpiroval som sa už vtedy v Kláštore pod Znievom v rozhovoroch s farárom Vladkom Maslákom. Táto budova sa mala pôvodne búrať kvôli veľkej kruhovej križovatke, ktorá tu mala stáť. Tieto dopravné plány sa ale zmenili, a tak sme práve tu začali poskytovať služby ľuďom bez domova,“ objasnil situáciu primátor Richard Rybníček.


Pri vstupe do nocľahárne bude platiť symbolická cena 1 euro alebo aj jeden hlinený dukát. Ten môžu ľuďom bez domova darovať občania v rámci projektu Trenčiansky hlinený dukát. Vstup do nízkoprahového denného centra je zdarma a dá sa tam využiť aj bezplatné sociálne poradenstvo.

Pomáha riešiť najmä hľadanie práce, získanie sociálnych dávok a dôchodkov, vhodných zariadení sociálnych služieb, vybavovanie dokladov, riešenie osobného bankrotu, zbavenie sa dlhov, sprostredkovanie zdravotnej starostlivosti alebo kontaktovanie sa s rodinou.

Naši zamestnanci sa venujú hocikomu, nielen ľuďom bez domova. Kto príde s nejakou potrebou, že nevie niečo vyriešiť alebo sa dostal do krízovej situácie, vedia mu pomôcť, nasmerovať ho alebo ísť s ním priamo do konkrétnych inštitúcií vybaviť, čo treba,“ uviedla riaditeľka Sociálnych služieb mesta Trenčín Edita Prekopová.

Nocľaháreň je otvorená denne od 19:00 hod. do 7:00 hod a nízkoprahové denné centrum v pracovných dňoch od 8:00 hod.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu