K výročiu dostali automatický externý defibrilátor. Dobrovoľní hasiči v Prečíne oslávili storočnicu


Foto: K výročiu dostali automatický externý defibrilátor. Dobrovoľní hasiči v Prečíne oslávili storočnicu
Galéria: 6 fotiek
Foto: tsk.sk

Pomáhajú a zachraňujú životy už sto rokov. Dobrovoľní hasiči z malebnej obce Prečín, ktorý sa nachádza pri Žilinskom kraji, oslavujú jubilejné 100. výročie od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti im trenčiansky župan daroval automatický externý defibrilátor (AED). 

Ide o prenosný prístroj, ktorý dokáže človeku pomôcť pri náhlom zastavení krvného obehu, v bezvedomí či pri zástave dýchania. V súčasnosti týmto prístrojom disponujú všetky zariadenia sociálnych služieb pod správou Trenčianskeho samosprávneho kraja. Od roku 2018 župa každoročne venuje približne desiatku defibrilátorov dobrovoľným hasičským zborom (DHZ) v kraji.


Trenčiansky župan počas osláv okrúhleho jubilea členom DHZ Prečín odovzdal v poradí 67. defibrilátor. „Za tých sto rokov ste si určite prešli dobrými aj horšími chvíľami a teší ma, že aj vďaka vám sa obci darí. Na oslavu sa nepatrí prísť s prázdnymi rukami, preto som rád, že sa stanete členmi rodiny dobrovoľných hasičských zborov vybavených defibrilátormi a ďakujem aj poslancom krajského zastupiteľstva, že sme našli finančné prostriedky na to, aby sme i tento rok mohli odovzdať desiatku týchto život zachraňujúcich prístrojov,“ povedal župan Jaroslav Baška.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu