V reedukačnom centre pri Prievidzi malo dochádzať k sexuálnemu násiliu. Zatvoria ho?


Foto: V reedukačnom centre pri Prievidzi malo dochádzať k sexuálnemu násiliu. Zatvoria ho? Foto: wheretoapp.com

V reedukačnom centre v obci Bystričany v okrese Prievidza malo podľa poslancov z Progresívneho Slovenska dochádzať k sexuálnemu násiliu. V zariadení si nechali urobiť prieskum a Ministerstvo školstva žiadajú, aby ho zatvorilo.

Bývalí zamestnanci, dokonca aj niekdajší chovanec, nám potvrdili, že predošlá pani riaditeľka opakovane porušovala zákon a ignorovali sa aj nariadenia inšpekcie,“ priblížila poslankyňa Tina Gažovičová (PS) pre portál spravy.rtvs.sk.

Poslankyňa ďalej uviedla, že o probléme v reedukačnom centre zamestnanci dlhodobo vedeli: „A ešte aj keď na to už vedenie poukázalo, prvá reakcia bolo ignorovanie a neschopnosť ochrániť chovanca pred zneužívaním priamo v zariadení, kde mu pobyt nariadil súd,“ dodala T. Gažovičová.

Ministerstvo školstva uviedlo, že si uvedomuje alarmujúci stav reedukačných centier a touto problematikou sa zaoberá. Reedukačné centrá preverovala aj Generálna prokuratúra SR. Zistila viaceré nedostatky aj porušovanie ľudských práv.


Problém eviduje aj obecný úrad

Problémy s centrom si všimli aj na obecnom úrade v Bystričanoch. Starosta obce Filip Lukáč tvrdí, že pozemky v okolí zariadenia sú zdevastované.

My sme radi, že v celom politickom spektre panuje zhoda na zrušení tohto centra. Celkový stav kaštieľa nezodpovedá podmienkam 21. storočia v akých by tieto deti mali vychovávať,“ uviedol bližšie starosta.

Ministerstvo sľúbilo, že predloží návrh riešení parlamentnému výboru pre vzdelávanie do konca apríla. No aké zmeny v návrhu predstaví, nespresnili.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu