Zdieľané bicykle niekto prestriekal aj zapálil. V Považskej Bystrici chystajú ďalšiu sezónu bikesharingu


Foto: Zdieľané bicykle niekto prestriekal aj zapálil. V Považskej Bystrici chystajú ďalšiu sezónu bikesharingu Foto: Facebook/Mesto Považská Bystrica

Po zimnej prestávke si Považskobystričania môžu opäť vyskúšať bikesharing, teda zdieľanie bicyklov. Tohtoročná sezóna začína vo štvrtok 28. marca, informovalo mesto Považská Bystrica na svojich stránkach.

Obyvatelia si túto službu pochvaľujú, čoho dôkazom je aj predchádzajúca sezóna. Mesto ju vyhodnotilo ako mimoriadne úspešnú. „Počas minulej sezóny boli bicykle požičané 25 420-krát, najazdených bolo viac ako 49-tisíc kilometrov,“ priblížila Michaela Lieskovská z Dopravného podniku mesta Považská Bystrica.

Tento rok začne v poradí už tretia sezóna. Obyvatelia majú k dispozícii sedemdesiat červeno-bielych bicyklov. Stačí si vybrať jeden, využiť ho na svoje potreby a následne vrátiť späť na ktorékoľvek dostupné miesto.


Bicykle niekto prestriekal aj zapálil

Využívané bicykle prešli počas zimy rukami odborníkov. „V priebehu zimnej odstávky boli všetky bicykle skontrolované a opravené tak, aby boli pripravené na ďalšiu sezónu. Nie všetci občania s nimi totiž zaobchádzali tak, ako sa má,“ priblížila Lieskovská.


Pri toľkom množstve jázd, ktoré už majú bicykle za sebou, sa objavilo aj zopár poškodení, s čím mesto počítalo a operatívne ich opravovalo. „Jeden bicykel bol úmyselne zapálený a jeden bol prestriekaný. Veríme, že takýchto prípadov bude čo najmenej a aktivitou vandalov nebudú o využívanie tejto služby ukracovaní ostatní uvedomelí obyvatelia mesta,“ podotkla Lieskovská.

Projekt požičiavania bicyklov v Považskej Bystrici funguje od roku 2022. Podieľa sa na ňom radnica v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Považská Bystrica. „Bikesharing je spôsob, ako mať dostupný bicykel kedykoľvek potrebujete, či už na niekoľko minút alebo hodín. Systém funguje cez jednoduchú a interaktívnu aplikáciu, v ktorej si vytvoríte profil a následne môžete využívať dostupné bicykle,“ uviedla Lieskovská.


Aktuálne je zriadených viac ako osemdesiat odkladacích miest po celom meste, ktoré sú virtuálne aj statické so stojanmi a prístreškami. Po jazde je dôležité vrátiť bicykel bezplatne na vyznačených miestach. Za každú ukončenú jazdu mimo vyhradených priestorov však zaplatíte 1 euro.

Ako Lieskovská dodala, na mape v aplikácii sú vyznačené miesta, kde nie je možné ukončiť jazdu a v prípade odstavenia bicykla v tejto oblasti bude každá takáto jazda spoplatnená sumou 50 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu