VIDEO: V apríli privíta Draškovičov kaštieľ svojich prvých návštevníkov


Foto: VIDEO: V apríli privíta Draškovičov kaštieľ svojich prvých návštevníkov
Galéria: 13 fotiek
Foto: tsk.sk

Rekonštrukcia Draškovičovho kaštieľa, ktorý je kultúrnou pamiatkou z obdobia renesancie, prebieha už od mája 2022. Skvelou správou je, že práce by mali byť dokončené v stredu 10. apríla. Reprezentatívne priestory plánuje v budúcnosti používať aj Trenčianska župa.

Po Trenčianskom hrade by sa mal práve Draškovičov kaštieľ v Čachticiach stať vlajkovou loďou Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Renesančný kaštieľ naposledy rekonštruovali v 60. rokoch, odvtedy výstavné priestory aj reštaurácia časom spustli.

Pristúpili sme ku generálnej rekonštrukcii, pôvodná je len hrubá stavba a strecha. Po dokončení prác sa pôvodne sprístupnené priestory rozšíria o suterén a prízemie,“ vysvetlil Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne.

Spolu s dokončovacími prácami bude prebiehať aj inštalácia jednotlivých expozícií či vybavenia turisticko-informačného centra. Do štvrtka 21. marca by mali byť doručené ponuky na prenájom kaviarne, ktorá sa bude nachádzať na 1. poschodí.

Budeme sa venovať židovskej komunite, ktorá tu zanikla počas 2. svetovej vojny, Rómom a Habánom. Vznikne tu kreatívne centrum a na poschodí bude niekoľko izieb zriadených ako šľachtické bývanie,“ doplnil Martinisko na webe župy.


Na rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa získala župa finančné prostriedky z Grantov EHP a Nórska, jej celkové náklady presahujú 2,6 milióna eur.

Je to spoločný projekt a chcem poďakovať všetkým zúčastneným za stovky hodín, ktoré mu venovali. Okrem toho, že podporíme kultúrno-kreatívny priemysel, pôjde aj o dôležitý prvok obce, ktorý zvýši návštevnosť Čachtíc počas roka,“ uviedol župan Jaroslav Baška.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu