Rekonštrukcia a modernizácia školského závodu Gastrocentrum je v nominácii na Stavbu roka


Foto: Rekonštrukcia a modernizácia školského závodu Gastrocentrum je v nominácii na Stavbu roka
Galéria: 14 fotiek
Foto: ABF Slovakia

Pre rok 2023 je v súťaži Stavba roka nominovaných hneď niekoľko stavieb. Svojich favoritov môžete podporiť aj vy v kategórii Cena verejnosti. „Ide o súťaž na podporu kvality realizácie stavebného diela ako súčasť uceleného systému zabezpečovania kvality vo výstavbe a stavebníctve s cieľom dosiahnutia európskych štandardov v reálnom čase,“ uvádza ABF Slovakia.

Nominácie na stavbu roka 2023

Vaillant Heat Pump Plant (Senica)

Nachádza približne dva kilometre južne od centra mesta Senica. Stavba je zameraná predovšetkým na priemysel a výrobu, pričom súčasťou jej realizácie bola aj výstavba zelene. V budove sa vyrábajú tepelné čerpadlá.

Galéria: 14 fotiek

Bratislavské bábkové divadlo

Jeho novostavba bola zhotovená ako železobetónový skelet, s murovanými tehlovými priečkami a železobetónovou stropnou doskou. Ako uvádza ABF, na strechy boli navrhnuté vegetačné intenzívne pokryvy, ktoré centrum starého mesta oživia z vtáčej perspektívy a prinášajú moderné urbanistické riešenie.

Galéria: 14 fotiek

Kreatívne centrum Trnava

Meštiansky dom na Hlavnej ulici je barokový objekt so stredovekým jadrom. Kreatívne centrum sa verejnosti otvorilo tento rok a ponúka priestor podmienky pre rozvoj podnikateľských zručností a profesionálny rast ľudí pôsobiacich v kultúrnom a kreatívnom priemysle. V objekte prebiehajú prehliadky priestorov, výstava, interaktívne workshopy a bohatý kultúrny program.

Galéria: 14 fotiek

Bory Nový Dvor - 2 fáza (Bratislava)

Projekt je ďalšou z rezidenčných etáp developera Penta Real Estate dokončených v rámci novovznikajúcej mestskej štvrte Bory, ktorá sa rozvíja medzi bratislavskými mestskými časťami Lamač a Devínska Nová Ves. Rezidentom a návštevníkom poskytne možnosť trávenia voľného času v príjemnom prírodnom prostredí, ktoré je priamou súčasťou rezidenčného areálu bytových domov.

Galéria: 14 fotiek

Bory Promenáda (Bratislava)

Ide o tretiu etapu projektu Bory Bývanie. Štvrť bola rozšírená o osem bytových domov a lineárny park s rozlohou 8 800 metrov štvorcových. Jeho súčasťou sú dve detské ihriská a workoutové ihrisko. V bezprostrednej blízkosti projektu sa nachádza nová Škôlka Bory, nákupno-zábavné centrum Bory Mall a najmodernejšia nemocnica na Slovensku, Nemocnica Bory.

Galéria: 14 fotiek

Rekonštrukcia a modernizácia školského závodu Gastrocentrum (Trenčín)

Stavba bola postavená v 80. rokoch 20. storočia. Jej nový návrh vychádza z pôvodnej  architektonickej koncepcie fasády, ktorú rozvíja a akcentuje novou vrstvou kvalitnej odvetranej fasády. V suterénnych priestoroch boli pôvodné drevené okná nahradené plastovými a v nadzemných podlažiach hliníkovými oknami.

Galéria: 14 fotiek

Zwirn 1 (Bratislava)

Urbanistická koncepcia Zwirn prispieva k transformácii priemyselných zón v oblasti na východ od Starého Mesta a má tiež vplyv na rozvoj centra. Zwirn reaguje na novú výstavbu v širokom okolí, ale aj na urbanistickú štruktúru Mlynských nív, 500 bytov, a snaží sa o ich harmonické prepojenie, ktoré spolu bude tvoriť rozšírené centrum mesta.


Galéria: 14 fotiek

Pavilón špičkových technológií UK (Bratislava)

Areál Univerzity Komenského v Bratislave sa nachádza v mestskej časti Karlova Ves. Pavilón je prispôsobený prírodným podmienkam a architektonicky je rozdelené na dve funkčné časti – dvojpodlažný laboratórny blok a trojpodlažný konferenčno-výukový blok. Tieto dva bloky sú prepojené dvojpodlažnou presklenou transparentnou halou.

Galéria: 14 fotiek

Bytové domy UNIQ Slnečnice, zóna 4 (Bratislava)

Dominantným prvkom stavby je zalamovaný priebežný balkón, ktorý vytvára jej dynamickú kompozíciu. Južná strana Slnečníc má kaskádový tvar, takže tu vznikajú byty s veľkými presklenými terasami. Hlavnou myšlienkou projektu je, že tu nájde domov každý, kto hľadá aktívny životný štýl. Ráno sa môže ísť bicyklovať po hrádzi, vybehnúť do južných lesov alebo si ísť zaplávať na Draždiak.

Galéria: 14 fotiek

NORDCITY Obchodná (Žilina)

Nordcity je administratívnym projektom, ktorý má celkovo osem podlaží a jedno podzemné podlažie, určené na parkovanie. Budova obsahuje prenajímateľné priestory, technické priestory či priestory na parkovanie bicyklov s hygienickým zázemím.

Galéria: 14 fotiek

Kopčianska (Bratislava)

Na Kopčianskej ulici aktuálne prebieha proces premeny bývalej priemyselnej lokality. Cieľom je vznik atraktívnej obytnej štvrte s odkazom na históriu. Oceľová konštrukcia nad komunitným sedením odkazuje na pôvodný tvar strechy lisovne. 

Galéria: 14 fotiek

R4 Prešov, severný obchvat, I. etapa (Prešov)

Severný obchvat R4 Prešov tvorí časť dopravnej siete Európskej únie TEN-T, ktorá je súčasťou medzinárodného európskeho ťahu E 371 Via Carpatia v smere zo severu na juh, spájajúci Baltické more s Egejským morom. Dokončením tejto etapy sa doprava odkloní v smere od Sabinova do mimoúrovňovej križovatky Vydumanec na diaľnicu D1, čím sa výrazne odľahčí mesto Prešov.

Galéria: 14 fotiek

Slovenská národná galéria (Bratislava)

Nová budova SNG sa nachádza na nábreží Dunaja, blízko historického centra. Pozostáva z kontrastujúcich architektonických vrstiev baroka, novoklasicizmu a najmä periódy projektovanej architektom Vladimírom Dedečkom v 70. rokoch minulého storočia.

Galéria: 14 fotiek

Pribinova 40 (Bratislava)

Stavba kombinuje dve funkcie. Parkovací dom a administratívny objekt. Jej zámerom bolo vizuálne potlačiť pôsobenie parkovacej časti, zjednotiť výzor a vytvoriť tak homogénnu stavbu. Administratívna budova Pribinova 40 je ukončením polyfunkčného súboru Eurovea.

Galéria: 14 fotiek




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu