V trenčianskom lesoparku rúbu stromy. Mesto tvrdí, že ide o každoročný ozdravný proces


Foto: V trenčianskom lesoparku rúbu stromy. Mesto tvrdí, že ide o každoročný ozdravný proces
Galéria: 6 fotiek
Foto: archív mesto Trenčín

V unikátnom trenčianskom lesoparku panuje čulý pracovný ruch. Mestské hospodárstvo a správa lesov tu realizuje nevyhnutný výrub stromov, suchých a poškodených hubami či inými činiteľmi. Informovalo o tom mesto Trenčín na svojich stránkach s tým, že ide o každoročný ozdravný proces na Brezine.

Ako pre mesto uviedol lesný hospodár Ivan Jančička, sanácia chorých stromov je dôležitá aj pri ochrane zdravia a životov návštevníkov lesoparku. „Strom sa totiž môže javiť ako zdravý a zrazu padne. Zisťujeme, že jeho korene sa rozpadajú, hnijú a dreviny sa stávajú nebezpečné. Aj na Brezine platí, že príroda si sama pomôže, len to trvá dlho, preto je potrebný aj zásah človeka. Nerúbeme teda všetky choré stromy, ale tie naozaj kritické. Ostatné monitorujeme,“ upresnil I. Jančička.

Lesný hospodár zároveň zdôraznil, že v lesoparku sa robia aj prebierkové zásahy, ktoré uvoľnia mladé a perspektívne dreviny a v tých častiach Breziny, kde je to potrebné, aj výsadba. Dodal, že minulý rok na Brezine pribudlo 300 stromov aj s oplotením.

„Popritom aktuálne upravujeme aj náučné chodníky, postupne ich budeme nanovo štrkovať. Na siedmej a zároveň poslednej zastávke náučného chodníka Sever, ktorý začína pri Pamätníku umučených, pri červenej značke, už čoskoro vymeníme poškodenú informačnú tabuľu. A práve tam na Štefánikovej vyhliadke pribudne aj nová tabuľa s názvami vrchov, ktoré odtiaľ môžete vidieť,“ uzavrel I. Jančička.

Mesto zároveň upozorňuje návštevníkov lesoparku, že miesta, kde sa ťaží drevo, sú označené. „Pre návštevníkov je dôležité, aby značenia rešpektovali a nevstupovali do lokalít, kde im môže hroziť nebezpečenstvo,“ zdôraznila samospráva.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu