Dovolenkoval a zachoval sa ako hrdina. Trenčiansky policajt počas dovolenky v zahraničí zachránil život


Foto: Dovolenkoval a zachoval sa ako hrdina. Trenčiansky policajt počas dovolenky v zahraničí zachránil život
Galéria: 2 fotky
Foto: archív Polícia SR-Trenčiansky kraj


Ak by ste sa ocitli v situácii, kedy by záchrana ľudského života závisela iba na vás, vedeli by ste správne zareagovať? Trenčiansky policajt Samuel Ďurčo z Pohotovostnej motorizovanej jednotke Krajského riaditeľstva  Policajného zboru v Trenčíne počas svojej dovolenky v Nemecku zachránil ľudský život. Informovala o tom polícia v príspevku na sociálnej sieti s dovetkom, že tým chcú poukázať na to, aké je dôležité vedieť, kde sa v našom okolí nachádza prístroj AED a poznať základy prvej pomoci.

„Náš kolega Samuel Ďurčo z Pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne počas svojej dovolenky v Nemecku zachránil ľudský život,“ priblížila polícia . Ako prezradil Samuel, všetko to začalo tým, že počul, ako niečo padlo.

„Otočím sa a v tom vidím ležať na zemi muža. Ako som prichádzal, už z diaľky som kričal na pána mojou nie veľmi dokonalou nemčinou. Pán neodpovedal. V danom momente som spozornel a skúsil u muža bolestivý podnet. Nereagoval. Otočil som sa a nikoho som okolo seba nevidel. V tom adrenalíne som zabudol, že som v Nemecku a môjmu volaniu o pomoc v slovenskom jazyku asi nikto nerozumel,“ opísal Samuel Ďurčo a pokračoval ďalej v záchrane ľudského života.

„Spravil som záklon hlavy. Pán nedýchal. Začal som s resuscitáciou a na moje opakované volanie o pomoc prišiel muž, ktorý na chvíľu zamrzol, ale potom pochopil čo sa deje. Niečo odpovedal a ušiel preč. Pomyslel som si o tom svoje a pokračoval som v kompresiách. Následne sa zastavil ďalší muž, ktorý sa mi snažil pomôcť. Rečová bariéra nám bránila v komunikácii a preto jediné čo som rýchlo zo seba dostal, bolo aby ihneď zavolal záchranku. Muž bez zaváhania vzal telefón a zavolal rýchlu pomoc,“ pokračoval dovolenkujúci policajt.


Ako ďalej dodal, po chvíli sa objavil aj prvý chlap, ktorý najskôr utiekol. „Dobehol k nám celý zadýchaný a z roztrasených rúk mu vypadol prístroj. Vzal som do rúk AED a otvoril som ho. Kompresie prebral za mňa muž čo priniesol AED. Otvoril som balenie a elektródy som priložil na odhalený hrudník. Zapol som prístroj. Neznámemu mužovi som ukázal, aby prestal stláčať, pretože AED spravilo analýzu a odporučilo výboj. Odtláčam oboch pánov, aby sa nedotýkali osoby. Podávam výboj a pokračujem v kompresiách,“ spomína na osudné okamihy Samuel.

Po neúspešnom prvom výboji nestrácali nádej. „Čas bežal a o chvíľu je tu druha analýza. Ďalší výboj nebol doporučený. Pokračujem v kompresiách ďalej. V tom som si všimol, že muž začal dýchať a prebral sa a tak som zastavil resuscitáciu. Muž sa prebral, bol dezorientovaný,“ prezradil trenčiansky policajt.

O necelé 2 minúty si zachráneného muža prevzali do opatery zdravotníci. Desaťminutová dráma by nebola podľa slov trenčianskeho policajta úspešná bez rýchlej pomoci a bez AED. „Vďaka prístroju AED verím, že to postihnutému pánovi predĺžilo život,“ uzavrel Samuel Ďurčo zážitok zo svojej dovolenky, na ktorý tak ľahko nezabudne.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu