Po retro šálkach hľadá múzeum československé mince a bankovky. Prehľadajte byty, máte ich ešte doma?


Foto: Po retro šálkach hľadá múzeum československé mince a bankovky. Prehľadajte byty, máte ich ešte doma? Foto: archív Múzeum Vtedy

Ďalšia veľká pátracia akcia. Potom, ako pred pár dňami vyhlásilo prievidzské múzeum Vtedy pátranie po krásnych retro šálkach, dnes hľadá peniaze.

Pamätáte si ešte na československé mince a bankovky? „Boli krásne. Hľadáme ich,“ zverejnilo prievidzské múzeum Vtedy na sociálnej sieti. Múzeum vyzýva ľudí, aby mu pomohli doplniť zbierku o všetky mince a bankovky zo spoločného československého štátu.

„Ak náhodou nejaké máte doma, budeme radi, ak nám ich pošlete. Zaplatiť vám ich síce nevieme, ale určite vás poteší to, že ich chceme zachrániť pre budúce generácie,“ uzavrelo múzeum.


Akoby to bolo včera. Písal sa rok 1989 a za kilogram chleba sme zaplatili 2,80 korún československých, kurča nás stálo 30 korún, mlieko 2 koruny, desať vajíčok 23 korún. A dnes? Dnes zaplatíme za chlieb takmer rovnako ako za socializmu, ale už nie v korunách, ale v eurách. ZA celé kurča zaplatíme pomaly 8 eur, za mlieko takmer euro, za vajíčka 2 eurá. 

Mnohí Slováci preto ešte i dnes nostalgicky spomínajú na naše niekdajšie peniaze a opatrujú ich doma. Niektorých dokonca zaujíma numizmatika natoľko, že majú doma aj rôzne historické zlaté mince či iné zberateľské poklady.

Múzeum Vtedy ponúka nevšedné expozície z čias česko-slovenského socializmu. Vo svojich priestoroch má zriadený obchod aj s dobovými potravinami, krčmu, byt zariadený v štýle 70-tych až 80-tych rokoch minulého storočia, dobovú školskú triedu, ale aj elektroniku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu