Chránená kultúrna pamiatka v Dubnici nad Váhom zostane zajtra zatvorená


Foto: Chránená kultúrna pamiatka v Dubnici nad Váhom zostane zajtra zatvorená Foto: archív mesto Dubnica nad Váhom

Dubnická samospráva na svojich stránkach informovala o tom, že historický park bude z technických príčin zatvorený.Mesto Dubnica nad Váhom informuje obyvateľov, že v stredu 28. februára 2024 bude Park Jána Baltazára Magina dočasne zatvorený,“ upresnilo mesto s tým, že historickým parkom nebude možné prechádzať v čase od 7.00 hodiny do približne 15.00 hodiny.

Prvé zmienka o jeho existencii v Dubnici nad Váhom pochádza z roku 1594. Zo záhrady patriacej k Dubnickému kaštieľu dal Jozef Illesházy vytvoriť skvostný park. Inšpiroval sa Francúzskom. V tomto období tam pribudla aj vyhliadková veža a umelá jaskyňa Grotta.

Súčasťou parku bola aj zoologická záhrada, ktorá už ale neexistuje, rovnako ako aj skleník na pestovanie ananásov, ktorý dal vybudovať posledný mužský potomok Illesházyovcov, Štefan II. Nasledujúci majitelia parku v ňom zanechali značný rukopis, vďaka čomu patril k jedinečným vyhľadávaným miestom na oddych.

Neskôr bol park premenovaný a nesie meno slovenského básnika a historika Jána Baltazára Magina, ktorý pôsobil ako farár aj v Dubnici nad Váhom. Park je zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok a jeho vlastníkom je mesto Dubnica nad Váhom, ktoré sa ho snaží neustále zveľaďovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu