FOTO: Prezidentka navštívila Dubnicu nad Váhom a uctila si pamiatku rómskeho holokaustu


FOTO: Prezidentka navštívila Dubnicu nad Váhom a uctila si pamiatku rómskeho holokaustu
Galéria: 21 fotiek
Foto: dubnica.eu

V areáli spoločnosti ZVS v Dubnici nad Váhom si včera 23. februára pripomenuli 79. výročie tragických udalostí, ktoré si vyžiadali najmenej 26 obetí. Hlavným organizátorom podujatia bolo občianske združenie (OZ) In Minorita.

Pamiatku obetí si prišla uctiť aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Okrem oficiálneho programu, ktorý pozostával z kladenia vencov, zavítala prezidentka aj na mestský úrad.

Od tragického úmrtia 26 Rómov v areáli zbrojárskych závodov v Dubnici nad Váhom uplynulo už takmer osem dekád. Ako uviedlo mesto na webe, cieľom pietnej spomienky na túto udalosť spojenú s Dubnicou je zabrániť zabudnutiu.

Hoci od porážky nacizmu ubehlo už takmer 80 rokov, rasové predsudky nevymreli. Preto je potrebné si tragédie tohto typu neustále pripomínať,“ povedala prezidentka. Po skončení pietneho aktu kladenia vencov sa hlava štátu presunula na mestský úrad, kde ju oficiálne privítal primátor mesta Peter Wolf.



Je veľkou cťou, že pani prezidentka ešte pred skončením svojho funkčného obdobia zavítala k nám, do Dubnice nad Váhom. Veľmi si vážim, že si vo svojom, nepochybne plnom, kalendári našla čas a prijala pozvanie, ktoré som vyslovil pri našom poslednom stretnutí v januári. Patrí jej veľká vďaka za celý výkon prezidentskej funkcie aj za ústretovosť, s ktorou pristupovala k obciam, mestám či samosprávam ako takým,“ uviedol Peter Wolf.

V sobášnej sieni mestského úradu sa s pani prezidentkou stretli viaceré významné osobnosti mesta. Primátor odovzdal prezidentke dar, skladajúci sa z umeleckých diel spätých s Dubnicou nad Váhom od keramikárky Soni Zeliskovej a maliara Juraja Jaroša.

Som veľmi rada, že som mohla navštíviť Dubnicu nad Váhom, veľa som si o nej čítala. Je to úspešné a prosperujúce mesto, a to aj vďaka jeho vedeniu,” skonštatovala prezidentka Zuzana Čaputová.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu