Blíži sa jedinečný Snehový mesiac. Kedy sa ukáže na oblohe?


Foto: Blíži sa jedinečný Snehový mesiac. Kedy sa ukáže na oblohe? Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Fanúšikovia nočnej oblohy môžu už dnes 24. februára pozorovať mimoriadny nebeský úkaz, a to februárový spln Mesiaca, ktorý sa nazýva Snehový mesiac alebo aj mini spln. Kedy ho môžete na oblohe uvidieť?

Snehový mesiac bude na svojom vrchole počas denného svetla, asi deň pred dosiahnutím svojho najvzdialenejšieho bodu od Zeme na svojej obežnej dráhe. Toto vyrovnanie spôsobí mini spln, ktorý sa bude z nášho pohľadu javiť o niečo menší, ako jeho bežný priemer. Nastane presne o 13:30 hod.

Mini Mesiac nastáva, keď je Mesiac vo fáze splnu a je v najvzdialenejšom bode od Zeme na svojej eliptickej obežnej dráhe. Počas tejto fázy sa Mesiac javí o niečo menší a slabší ako priemerný spln… Táto odchýlka je však minimálna a je ťažké ju vnímať voľným okom,“ vysvetlila Zuzana Macháčová z portálu imeteo.sk.


Februárový spln sa tradične nazýva Snehový mesiac, pretože v mnohých častiach severného sveta je práve február mesiacom drsných zimných teplôt a bohatého sneženia.

V mnohých kultúrach sa názvy splnu spájajú so sezónnymi udalosťami alebo prírodnými javmi, ktoré sa týkajú poľnohospodárstva alebo každodenného života.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu