V Púchove sa chystajú vyrúbať zdravé stromy. Aktivisti zásadne nesúhlasia


Foto: V Púchove sa chystajú vyrúbať zdravé stromy. Aktivisti zásadne nesúhlasia Foto: fyzickageografia.sk

Javorovec jaseňolistý dostal v meste Púchov stopku, 80 zdravých stromov sa samospráva chystá vyrúbať. Aktivisti však s týmto krokom nesúhlasia a zvažujú petíciu. Výrub sa má začať od pondelka 19. februára.  Aktivisti chcú podať podnet na štátne orgány, aby tomu mohli zabrániť.

Ten strom tu rastie minimálne 60 rokov, môžete vidieť, že je to mohutný strom, ktorý rastie na stavebnom návoze, kde by to žiadny iný strom nedokázal,“ uviedol pre portál spravy.rtvs.sk aktivista Michal Bizoň.

Javorovec sa pre svoju odolnosť často vysádzala do mestského prostredia. Práve jeho odolnosť je na škodu. Dreviny, ktoré v minulosti vysadili a starali sa o ne, majú teraz vyrúbať s čím mnohí obyvatelia nesúhlasia. Takéto stromy už vyrúbali napríklad aj v Prievidzi.

Konkrétne v meste ich bolo zameraných 78. Až od roku 2020 zaradili strom medzi invazívne dreviny, dovtedy to bola drevina, ktorá sa bežne využívala v mestách,“ skonštatovala primátorka Púchova Katarína Heneková.



Samospráva situáciu konzultovala aj so Štátnou ochranou prírody. Pracovníčka Správy CHKO Strážovské vrchy Ivana Labudíková potvrdila, že z hľadiska záujmov ochrany prírody je táto aktivita žiaduca.

Neviem, ako by sa dal proces ešte zvrátiť. Zo zákona majú mestá a majitelia pozemkov povinnosť tieto dreviny odstraňovať. Kedykoľvek môže prísť inšpekcia životného prostredia a dať nám pokutu, že toto neriešime,“ vysvetlila odborná referentka životného prostredia na MsÚ v Púchove Martina Knížatová.

Aktivistovi Michalovi Bizoňovi chýba dôkaz, že sa tento druh stromu v meste nekontrolovateľne rozmnožuje. Mesto sa vyjadrilo, že v prvom kroku plánuje vyrúbať 28 samičích jedincov a o ostatných rozhodne neskôr.

Podľa mňa je to cudzokrajná drevina, lebo invazívna by sa správala inak. Za 60 rokov by tu muselo byť 300 až 400 stromov. Tento javorovec bol nesprávne zaradený do invazívnych drevín,“ vyjadril svoj názor M. Bizoň.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu