FOTO: Toto musíte vidieť! V Dubnici vystavujú fotografie starých budov aj vzácne dokumenty


FOTO: Toto musíte vidieť! V Dubnici vystavujú fotografie starých budov aj vzácne dokumenty
Galéria: 7 fotiek
Foto: archív mesto Dubnica nad Váhom

V Dubnickom múzeu je možné až do 29. mája vidieť výstavu, ktorá je venovaná osobnosti architekta Gustáva Reima. Ten zanechal v meste nezmazateľnú stopu. Na výstave je možnosť vzhliadnuť unikátne archívne dokumenty aj fotografie starej Dubnice a nádherných domov, ktoré kedysi v meste stáli.

Ako informuje mesto Dubnica nad Váhom na sociálnej sieti, Gustáv Reim prišiel do mesta v roku 1886. Zo všetkých prekrásnych budov, ktoré navrhol v Dubnici sa v meste doteraz zachovali tri. Medzi nimi aj Reimova vila, v ktorej donedávna sídlila štátna inštitúcia. 

„Cieľom výstavy je predstaviť architektonickú a stavebnú činnosť Gustáva Reima, oboznámiť Dubničanov, ale i okolité mestá a obce s jeho činnosťou, keďže nepôsobil iba v Dubnici nad Váhom, ale aj v okolí,“ informoval Ľubomír Bobák zo sekretariátu primátora mesta. 

V múzeu tak vystavujú jedinečné archívne dokumenty, ktoré sa podarilo zapožičať zo Štátneho archívu v Žiline so sídlom v Bytči, Štátneho archívu v Trenčíne a Štátneho archívu v Trenčíne, pracovisko Považská Bystrica.


Múzeum muselo nastaviť prísne pravidlá, aby dokumenty mohli vôbec vystaviť. Dubnickému múzeu sa tiež podarilo získať mapu Dubnice z roku 1891 a 54 archov poľných náčrtov mapy z roku 1941 z Katastrálneho úradu v Ilave, ktorú vďaka svojej vytrvalosti pretavilo do jednej prehľadnej mapy,“ uviedol ďalej Bobák.

Na výstave sú originály architektonických plánov od Gustáva Reima, informácie o jeho pôvode, rodine a práci, ako i mapa Dubnice z roku 1941, kedy ešte väčšina stavieb, ktoré Reim navrhol v meste stála.

Hlavnou autorkou výstavy je historička Martina Bernátová. Spoločne s kolegami pracovali na výstave 2,5 roka. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu