Podvod cez aplikáciu WhatsApp? Aj taká je taktika podvodníkov, ktorí píšu v mene polície


Foto: Podvod cez aplikáciu WhatsApp? Aj taká je taktika podvodníkov, ktorí píšu v mene polície Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Častou taktikou podvodníkov je vydávať sa za oficiálne inštitúcie. Pod zámienkou falošnej identity vás chcú vystrašiť a prinútiť, aby ste im poskytli peniaze, platobné alebo iné citlivé údaje. Výnimkou nie sú ani podvodníci, ktorí sa osobne alebo po telefóne vydávajú za policajtov.

Či už ide o strašenie údajnými trestnými činmi, nehodami spôsobenými blízkou osobou alebo inými, miestami až bizarnými situáciami, cieľom je vždy na obeť vyvinúť čo najväčší emočný tlak,“ upozornila polícia na sociálnej sieti.

Vymyslení policajti najnovšie presedlali aj na platformu WhatsApp, kde zneužívajú logo Policajného zboru a hrajú sa na vyšetrovateľov, ktorí vás odhalili ako páchateľa trestného činu.

Skutočný policajt vám takúto správu nikdy nepošle. Príslušník Policajného zboru vás prostredníctvom WhatsApp-u určite kontaktovať nebude a tobôž vás takýmto spôsobom nebude “vydierať”, aby ste sa mu ozvali čím skôr,“ konštatuje polícia.

Žiadna kriminálna agentúra sociálnej siete neexistuje a podvodníci sa prezradili aj mizerným pravopisom správy.


Čo robiť, ak vám volajú alebo píšu podvodníci?

  • Takéto telefonáty a správy ignorujte a zvážte ich nahlásenie svojmu operátorovi.
  • Nikdy neposkytujte akékoľvek citlivé údaje, ktoré by mohli byť zneužité.
  • Ak je číslo na prvý pohľad podozrivé, zablokujte ho.

Ak vám volajú z reálneho čísla, blokovanie je na zváženie, pretože tým môžete znemožniť kontaktovanie vás skutočnou osobou, ktorá s podvodom nemá nič spoločné. V tomto prípade ide o tzv. spoofing, kde podvodníci zneužívajú reálne číslo inej osoby,“ vysvetľuje polícia.

Na záver policajti radia, že ak sa stanete obeťou trestného činu a podvodníkovi poskytnete vaše citlivé údaje, obráťte sa na najbližšie obvodné oddelenie polície.

Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu