FOTO: Novomestskí študenti prišli s inovatívnym podnikateľským nápadom. Ocenili ho aj v Česku


FOTO: Novomestskí študenti prišli s inovatívnym podnikateľským nápadom. Ocenili ho aj v Česku
Galéria: 6 fotiek
Foto: tsk.sk

Študentská firma Šibalky študentov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Novom Meste nad Váhom simuluje akciovú spoločnosť. Študenti sa tak učia prechádzať všetkými krokmi podnikania tak, ako v reálnej firme.

Stredoškolskí študenti najnovšie prišli s nápadom, ako ovčiu vlnu zužitkovať čo najekologickejším spôsobom. Inšpiráciou bol podnet, že je veľký problém s predajom ovčej vlny na trhu a predáva sa za cenu, ktorá nepokrýva ani náklady na samotné strihanie oviec.

Dali hlavy dokopy a začali vyrábať loptičky do sušičky zo 100 percentnej ovčej vlny. Produkt je ručne vyrábaný a plstený suchou metódou, ktorá je ekologickejšia oproti mokrej metóde, keďže tá spotrebuje obrovské množstvo vody.

Chovatelia budú mať odbyt pre ostrihanú vlnu a zákazník získa viacero benefitov. Loptičky nasávajú zvyškovú vlhkosť z bielizne, čo skracuje sušiaci proces. Tým sa znižuje spotreba elektrickej energie o 15 až 30% v závislosti od zvoleného programu sušenia. Loptičky do sušičky sú antimykotické a antialergické – sú vhodné pre ľudí s citlivou pokožkou či trpiacimi alergiami,“ prezrádza župa na webe.


Loptičky sú takmer nezničiteľné a vydržia viac ako 1000 cyklov sušenia. Študenti začali vyrábať aj ekologické vône do skríň, áut či kancelárií. Ide o plstenú guličku, na ktorú nakvapkáte silicu alebo parfumovanú kompozíciu a jednoducho vložíte do skrine.

Študenti sa prihlásili aj do medzinárodnej súťaže Veľtrh podnikateľských talentov v Hradci Králové, kde získali 3. miesto v súťaži o najlepší stánok a 2. miesto v najlepšia študentská JA firma. V súčasnosti sa pripravujú na súťaž – Veľtrh podnikateľských talentov, ktorý sa bude konať v utorok 16. apríla v Bratislave.

Zapojiť sa chcú do unikátneho medzinárodného projektu realizovaného v sieti JA Europe s podporou NN Group s názvom Social Innovation Relay,“ uzatvoril Trenčiansky samosprávny kraj. Novomestský študenti majú pred sebou ešte veľa úspechov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu