Nenechajte sa odbiť. Ak vám polícia v tomto prípade nepomôže, poruší zákon


Foto: Nenechajte sa odbiť. Ak vám polícia v tomto prípade nepomôže, poruší zákon Foto: handlova.sk, Facebook/Sloboda zvierat

Túlavé psy sú na Slovensku stále problém. Ak nájdete túlavé zviera, práve obec na území, kde ste ho našli, je povinná ho od vás prevziať. Má tiež zabezpečiť následnú starostlivosť, teda umiestnenie zvieraťa do karanténnej stanice alebo útulku. Nie každá samospráva si ale svoje povinnosti plní tak, ako má.

Čo robiť, ak ste našli túlavého psa?

Občianske združenie Sloboda zvierat na tento problém poukázalo a na sociálnej sieti radí, ako sa v takej situácii zachovať. Ak sa nachádzate v meste, je potrebné volať mestskú políciu na linke 159.

Ak obec obecnú políciu nemá, je potrebné kontaktovať obecný úrad, alebo priamo starostu obce, v ktorej sa pes našiel. Nenechajte sa odbiť, ak mestská či obecná polícia alebo starosta, odmietajú odchyt riešiť.

Je to ich povinnosť, vyplývajúca zo Zákona č. 39/2007 Z. z., v znení neskorších predpisov. V prípade, že starosta obce, alebo mestská/obecná polícia odmietnu odchyt vykonať, pripomeňte im, že by porušili zákon a trvajte na odchytení zvieraťa. Zákon nepozná výnimky ani cez víkendy a sviatky,“ prízvukuje Sloboda zvierat.


Povinnosť zabezpečiť odchyt má výlučne obec, na ktorej území sa pes našiel. Psíka nie je povinná odchytávať ani najbližšia obec, ani najbližšie mesto, dokonca ani najbližší útulok.

Túto povinnosť majú obce už dlhé roky. Ak obec porušuje zákon, môžete podať podnet na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu SR, napr. prostredníctvom formulára.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu