FOTO: Pozrite sa, ako vyzerá podrobný 3D model Trenčianskeho hradu


FOTO: Pozrite sa, ako vyzerá podrobný 3D model Trenčianskeho hradu
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Trenčiansky hrad

Dnešná podoba Trenčianskeho hradu je odteraz natrvalo zachovaná pre všetky budúce generácie. Trenčianske múzeum v Trenčíne si dalo zhotoviť 3D model hradu, ktorý bude zároveň využívaný pri výskumoch, stavebných prácach a pri službách cestovného ruchu.

Presným skenovaním celého areálu hradu bolo možné vytvoriť podrobný 3D model, ktorý umožňuje detailne prehliadať a zameriavať celý hrad priamo v počítači. Model vyhotovila firma Overhead4D, ktorá sa v tejto oblasti špecializuje.

3D model Trenčianskeho hradu vznikol v spolupráci so slovenskou firmou, ktorá sa venuje podobným projektom na medzinárodnej úrovni. Kombinácia technológie fotogrametrie, laserového skenovania a geodetického zamerania nám poskytla nielen technicky presnú, ale aj vizuálne vernú a atraktívnu 3D prezentáciu reálnej podoby dnešného hradu. Model nám poskytuje úplne nové možnosti našej práce,” predstavil výhody 3D modelu riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

Hrad má pred sebou obdobie intenzívnych stavebných prác, v pláne je rekonštrukcia hodinovej veže, dolného nádvoria, amfiteátra, chodníkov, kavaliera a Jeremiášovej bašty. V pláne je aj obnova fasád horného hradu a stavebné práce v južnom opevnení.


Presné digitálne zameranie nám výrazne uľahčuje prácu pri vypracovaní podkladov pre rekonštrukčné práce. Ušetrí nemalé finančné prostriedky a čas. Peňažné prostriedky vo výške 9 800 eur, ktoré boli investované do tohto projektu, sa vrátia v čase,” uviedol P. Martinisko na webe Trenčianskeho múzea.

Spolu 15-tisíc fotografií, 200 laserových skenov, 8 miliárd polygónov vytvára podrobný 3D mesh model Trenčianskeho hradu, ktorý dokonale uchováva digitálnu podobu hradu. Model bude čoskoro zdarma sprístupnený aj online.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu