Pamätáte sa na hračky svojej mladosti? V meste na Považí otvorili pútavú výstavu


Foto: Pamätáte sa na hračky svojej mladosti? V meste na Považí otvorili pútavú výstavu Foto: archív mesto Ilava

Mestské múzeum v Ilave v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici organizuje okrem stálej výstavy aj pútavú výstavu retro hračiek. Tá pripomína hračky s ktorými sa hrávali nielen naši rodičia, ale aj starí rodičia. Vlastivedné múzeum ich má vo svojom depozitári viac ako 130 kusov.

Už samotný príbeh vystavovaných hračiek je veľmi pozoruhodný. „Do fondu etnológie Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici sa dostali vďaka Hane Begáňovej zo Zamaroviec pri Trenčíne v roku 2021, kedy kontaktovala etnológa s prosbou, že si praje, aby sa hračky dostali práve do vlastivedného múzea,“ upresnilo mesto na svojich stránkach a dodalo, že  dohromady sa v súbore nachádza 135 kusov hračiek rôzneho datovania.

„Medzi hračkami možno nájsť rôzne spoločenské hry, hracie karty, veľké i malé bábiky, kolísky, hračky z plyšu a umelej hmoty, drevené kocky s rozmanitým obrázkovým motívom, miniatúry nábytku a vybavenia do detských kuchyniek, budíky, odevy pre bábiky,“ ozrejmilo mesto s dovetkom, že súčasťou daru  neboli len hračky, ale aj predmety bežnej potreby, ako napríklad: drevený kolovrátok, smaltované nádoby, strúhadlá, či cedidlá. Niektoré z hračiek boli pritom vyrobené ešte v období socializmu, iné sú oveľa staršie.

Podľa informácií, ktoré mesto uverejnilo, rodina Begáňová bola veľmi úzko prepojená so šľachtickou rodinou Zamarovských a ich honosným kaštieľom v Zamarovciach. „Stará mama pani Hany  slúžila u tejto významnej rodiny takmer celý život po tom, čo sa jej v detstve ujali. Neskôr sa rodina Begáňová stala aj právoplatnými dedičmi kaštieľa v Zamarovciach, ktorý potom predali,“ uzavrelo mesto s tým, že výstava je zdarma prístupná po vianočných sviatkoch od 8. januára 2024 do 9. februára 2024.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu