Prvým pacientom v záchrannej stanici je vzdialená príbuzná rozprávkovej sovy Rozárky


Foto: Prvým pacientom v záchrannej stanici je vzdialená príbuzná rozprávkovej sovy Rozárky Foto: archív ZSPVŽŽ Brezová pod Bradlom

Prvého tohtoročného pacienta už ošetrovali v Záchrannej stanici pre voľne žijúce živočíchy v Brezovej pod Bradlom. „Pacientom číslo 1 sa v tomto roku stala sova lesná z Malých Karpát, ktorú zrazilo auto,“ upresnila záchranná stanica na svojich stránkach.

Stretnutie s oceľovým tátošom sa zaobišlo bez vážnych zranení. „Našťastie sova nemá žiadne zlomeniny a už počas ošetrovania zakrvaveného zobáka nám dala jasne najavo, čo si i nás myslí,“ s úsmevom doplnila záchranná stanica  s dovetkom, že dúfajú v skoré uzdravenie operenca ako aj jeho rýchly návrat späť do prírody.

Sova lesná je jedným z najrozšírenejších druhov sov v Európy. Okrem toho sa  vyskytuje aj v Ázii a severnej Afrike. Jej špeciálne prispôsobené perie, ktoré je najčastejšie hnedo-šedé s tmavými pruhmi a škvrnami, jej pomáha nielen sa dobre maskovať, ale aj takmer nečujne lietať. Sú to jedineční „noční lovci“ ktorí pri love v tme využívajú najmä svoj výborný zrak a sluch. Pozoruhodná je aj ich schopnosť otáčať hlavu až o 270 stupňov a dožívajú sa pomerne vysokého veku 10 až 15 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu