FOTO: Dychberúce zábery silvestrovských osláv. Takto vítali Nový rok v kúpeľnom meste na Považí


FOTO: Dychberúce zábery silvestrovských osláv. Takto vítali Nový rok v kúpeľnom meste na Považí
Galéria: 7 fotiek
Foto: archív Juraj Škvarka

V kúpeľnom meste Trenčianske Teplice si užili posledný deň roku 2023 riadnu svetelnú šou. Nad hlavami Trenčianskotepličanov, ako aj kúpeľných hostí, vybuchovali ohňostroje rôznych tvarov a farieb. Jedinečnú atmosféru, ktorá sa deje iba jediný deň v roku zachytil miestny fotograf.

Oslavy príchodu nového roku ohňostrojmi sú pritom v Európe pomerne novodobou záležitosťou. Prvý verejný novoročný ohňostroj v Európe sa konal v roku 1962 na londýnskom námestí Trafalgar Square v Spojenom kráľovstve. Tento spôsob vítania Nového roka sa stal rýchlo populárnym a rozšíril sa aj do ostatných európskych krajín.

Samotný ohňostroj je však oveľa starší. Prvé písomné zmienky o používaní ohňostrojoch sa objavili v 9. storočí v Číne. Predpokladá sa však, že ohňostroj vznikol ešte o dve storočia skôr. Do Európy sa prvý ohňostroj dostal podľa dostupných zdrojov až v 13. storočí. Stal sa obľúbenou súčasťou rôznych významných udalostí ako aj slávnostných príležitostí a neskôr aj neodmysliteľnou súčasťou novoročných osláv.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu