Posun v prípade výbuchu chaty v Lehote pod Vtáčnikom


Foto: Posun v prípade výbuchu chaty v Lehote pod Vtáčnikom Foto: archív HaZZ

Trenčianska policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová informovala, že v prípade výbuchu chaty v Lehote pod Vtáčnikom padlo obvinenie.


„Dňa 25.07.2023 sme informovali verejnosť o výbuchu v chatovej oblasti Sekaniny v Lehote pod Vtáčnikom. V čase výbuchu sa v chate nachádzalo 13 osôb, z toho 3 dospelé a 10 detí. Jedno dieťa utrpelo zranenie s trvalými následkami, všetci ostatní utrpeli výbuchom našťastie len povrchové zranenia,“ opísala nešťastnú udalosť k. Kuzmová s tým, že polícia v Prievidzi sa okamžite začala týmto prípadom zaoberať.

Ako K. Kuzmová ozrejmila, znaleckým skúmaním bolo preukázané, že výbuch nastal v technickej miestnosti pod kuchyňou, kde došlo k úniku propán-butánu z plynovej prípojky. „Tento plyn je ťažší ako vzduch, z miesta úniku klesal k podlahe a postupne vypĺňal technickú miestnosť. Keď dosiahla zmes propán-butánu a vzduchu výškovú úroveň domácej vodárne, došlo pri aktivácii elektromotora čerpadla k iskreniu, čo s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo výbuch,“ priblížila policajná hovorkyňa.



Podľa vyjadrenia polície, zo znaleckého skúmania jednoznačne vyplýva, že hlavnou príčinou tejto udalosti bolo nevhodné umiestnenie tlakovej fľaše s propán-butánom v nedostatočne vetranej miestnosti, kde  majiteľ chaty prevádzkoval spotrebič s otvoreným ohňom.

„Na základe vykonaného dokazovania vyšetrovateľ z Prievidze vzniesol obvinenie majiteľovi chaty 67-ročnému mužovi pre prečin všeobecné ohrozenie,“ uzavrela K. Kuzmová s dovetkom, že obvinenému, v prípade dokázania viny, hrozí trest odňatia slobody na 2 až 5 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu