FOTO: Vianočný zázrak v meste na Považí. Novomešťania nateraz o tradičný symbol Vianoc neprídu


FOTO: Vianočný zázrak v meste na Považí. Novomešťania nateraz o tradičný symbol Vianoc neprídu
Galéria: 13 fotiek
Foto: Archív Nové Mesto nad Váhom - J.K.

Aj vlk zostane sýty, aj ovca bude celá. Tak by sa dalo pomenovať dianie a najmä zatiaľ posledný, no s najväčšou pravdepodobnosťou nie konečný, ortieľ vynesený nad dlhoročným symbolom Vianoc v Novom Meste nad Váhom. Mestu iba pár týždňov pred, pre kresťanov najkrajšími sviatkami roka hrozilo, že o tradičný symbol Vianoc príde. V ostatných dňoch však došlo k zmene a všetko je nateraz nakoniec úplne inak.

Nové Mesto nad Váhom sa ako jedno z mála miest na Slovensko môže pýšiť robustným živým stromom, ktorý počas Vianoc dostal bohatú výzdobu a bol výraznou ozdobou námestia. Mesto však začiatkom novembra oznámilo, že stromu už zvoní umieráčik. „Na základe znaleckého posudku  vypracovaný Ing. Marcelom Trnovským pristúpime v mesiaci november 2023 k výrubu smreku obyčajného, ktorý rastie na Námestí slobody,“ oznámilo mesto na svojich oficiálnych stránkach.


Malá skupina ľudí, ktorým záleží na Novom Meste nad Váhom, prišla s iniciatívou strom zachrániť a v prípade, ak by ďalšie odborné posudky, najmä vyšetrenie akustickým tomografom predsa len potvrdili, že strom je potrebné odstrániť pre jeho nevyhovujúci stav, aby bol nahradený opäť živým stromom.

„Nie sme zaslepení, vnímame, že ani stromy tu nie sú večne, preto, ak sa odborníci zhodnú na nevyhnutnosti odstránenia súčasného stromu, nebudeme tomu brániť. Čomu sa však rozhodne brániť budeme je dočasná náhrada živého stromu každoročne dovážaným, “dočasným” stromom. Sme úprimne presvedčení, že na Námestí Slobody v Novom Meste nad Váhom môže a musí rásť živý vianočný strom,“ uviedla Občianska iniciatíva Za živý strom v Novom nad Váhom.


Ako upresnilo Nové Mesto nad Váhom na svojich stránkach, Na základe požiadavky Občianskej iniciatívy Živý strom na námestí, mesto oslovilo Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied, a objednalo posúdenie stromu Stanovenie stability drevín zvukovým tomografom.

V posudku sa uvádza, že na základe akustickej tomografie je možné skonštatovať hranične vyhovujúcu stabilitu hodnotenej dreviny. „Napriek lokalizovanej dutine vo vrstvách 170 a 780 centimetrov je stabilita zatiaľ vyhovujúca, avšak do budúcnosti predpokladáme zväčšovanie plochy poškodenia a tým zníženie prevádzkovej bezpečnosti a odporúčame pravidelné sledovanie zdravotného stavu a stability,“ znel verdikt expertízy.

Potom, čo mesto obdržalo výsledky expertízy, pristúpili novomestskí radní k ráznemu kroku. Mnohým Novomešťanom neušlo, že jedna z vianočných ikon Nového Mesta nad Váhom dostala opäť vianočnú výzdobu a aj tento rok bude opäť robiť radosť nielen domácim, ale aj návštevníkom mesta.







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu