Slovenské mestá a obce dvíhajú dane a poplatky. Ich zvyšovanie avizujú aj v Prievidzi


Foto: Slovenské mestá a obce dvíhajú dane a poplatky. Ich zvyšovanie avizujú aj v Prievidzi Foto: ilustračné foto archív pixabay

Prievidza sa začlení medzi väčšinu samospráv, ktoré v reakcii na výrazné znižovanie príjmov z podielovej dane od štátu ohlasujú zvyšovanie dane z nehnuteľností a ďalších miestnych poplatkov. Uviedla to hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová s tým, že problémom je najmä obmedzovanie príjmov samospráv predchádzajúcimi vládami či vysoká inflácia, ktorá zaťažuje výdavky samospráv a predražuje jednotlivé služby.

„Narastajúca cena práce, energií a materiálov ovplyvňuje zase negatívne ceny rekonštrukcií a investičných projektov. Nepriaznivý vplyv na rozpočet samospráv majú aj negatívne ekonomické prognózy, ktoré oproti schváleným rozpočtom samospráv na roky 2023-2025 predpokladajú nižšie výnosy z ich hlavného príjmu, ktorým je podielová daň z príjmov fyzických osôb,“ doplnila hovorkyňa mesta.

Informáciu potvrdila aj primátorka mesta Katarína Macháčková. „Uvedomujeme si, že zvyšovanie daní a poplatkov je veľmi nepopulárne opatrenie, ale v súčasnej situácii je nevyhnutné. Mesto na rozdiel od štátu nemôže ísť do mínusu a musí mať vyrovnaný rozpočet,“ povedala K. Macháčková a dodala, že časť chýbajúcich financií sa snažili riešiť rôznymi optimalizačnými opatreniami. „Pokiaľ nezískame ďalšie zdroje financií, budeme nútení znížiť kvalitu a kvantitu mestských služieb, ako je údržba ciest, kosenie, verejné osvetlenie, či správa športovísk, čo negatívne pocítia všetci obyvatelia,“ doplnila K. Macháčková.

„Aby sme aspoň čiastočne pokryli výpadky v rozpočte plánujeme navýšenie dane z nehnuteľností pre fyzické osoby z aktuálnej sadzby 0,5 eur/m2 na 0,675 eur/m2. V praxi to znamená, že majiteľ priemerného trojizbového bytu s rozlohou 74 m2 zaplatí v roku 2024 ročnú daň o 13 eur vyššiu ako v minulom roku,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


Napriek navýšeniu dane z nehnuteľností samospráva plánuje ponechať aktuálne platné úľavy na daniach aj do budúcna. Pozitívnou novinkou z daňového segmentu je podľa vyjadrenia mesta oslobodenie od dane za psa, ktorého chová fyzická osoba v hmotnej núdzi. Samospráva avizuje aj navýšenie poplatku za komunálny odpad.

„Dôvodom je, že poplatky, ktoré samospráva vyberie na dani za komunálny odpad môže následne použiť len na výdavky, ktoré majú priamy súvis s nakladaním s komunálnym odpadom. Mesto musí v súčasnosti do hospodárenia zapracovať viaceré legislatívne zmeny, ktoré výrazne predražia nakladanie s odpadmi. Jedným z najdôležitejších faktorov navýšenia cien je obstarávanie nového dodávateľa z dôvodu vypršania aktuálnej zmluvy. Do novej zmluvy sa tak premietnu od nového roku všetky legislatívne zmeny a zvýšené náklady v plnej miere,“ pokračovala hovorkyňa mesta s tým, že mesto ponechá väčšinu úľav z poplatku za komunálny odpad z minulého obdobia.

O návrhu na zvýšenie dane z nehnuteľnosti ako aj poplatku za odvoz odpadu by mestskí poslanci mali rozhodovať na decembrovom zastupiteľstve. „V prípade schválenia by navrhovaná zmena bola účinná od začiatku budúceho roku,“ upresnila na záver Z. Krajčiová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu