Riaditeľku školy vláčili osem rokov po súdoch. Od učiteliek vraj brala časti odmien. Súd ju však oslobodil


Foto: Riaditeľku školy vláčili osem rokov po súdoch. Od učiteliek vraj brala časti odmien. Súd ju však oslobodil
Galéria: 3 fotky
Foto: Marián Michalko

Dlhých osem rokov trval súdny spor medzi riaditeľkou základnej školy v Bánovciach nad Bebravou a tromi učiteľkami. Tie ju vinili z toho, že im udeľovala odmeny, z ktorých si neskôr časť zobrala. Mala im takto spôsobiť škodu vo výške 4400 eur. Rozhodnutie súdu je však prekvapujúce. Aj keď sa podľa neho skutok stal, nie je trestným činom. Leila S. je teda definitívne nevinná a verdikt je právoplatný.

Riaditeľku zažalovali tri učiteľky. Pôvodne bol skutok kvalifikovaný ako podplácanie. Podľa obhajcu Leily S. Jána Kanabu si však učiteľky uvedomili, že pri podplácaní by mali problém tiež a skutok bol prekvalifikovaný na pokračovací zločin vydierania. Za ten ju Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou pôvodne odsúdil na dvojročný podmienečný trest. Neskôr však Leilu S. spod obžaloby oslobodil. Teraz oslobodzujúci verdikt potvrdil Krajský súd v Trenčíne.

Podľa Kanabu šlo o spor učiteliek, z ktorých každá chcela byť riaditeľkou. „Od prvého dňa hovorím, že ak by sa aj skutok stal, poškodené nemohli byť poškodenými. Nikdy nekonali pod nejakým nátlakom, čiže ak táto kauza mala byť niekedy vôbec obvinená, mali byť páchateľkami všetky štyri a nie takto, že tri sú poškodené a jedna mala údajne vydierať tri poškodené. Toto bol od začiatku absolútny nezmysel,“ skonštatoval obhajca.

Ten zároveň potvrdil, že jeho klientka žiada naspäť svoje staré miesto na riaditeľstve školy. A nielen to. Už má rozhodnutie z prvostupňového súdu, ktorý vyhodnotil ukončenie pracovného pomeru ako neplatné. Bude jej musieť byť doplatených približne 40-tisíc eur za čas, ktorý bola mimo pracovného pomeru. „Samozrejme, aj v tomto konaní budeme uplatňovať od generálnej prokuratúry, od štátu náhradu za trovy obhajoby a ujmu, ktorá vznikla klientke tým, že osem rokov musela toto podstupovať,“ povedal obhajca s tým, že jeho klientka bola po vyhodení z práce istý čas nezamestnaná a teraz pracuje na pumpe.


Na okresnom súde vypovedali aj poškodené učiteľky, ktoré tvrdili, že im dávala odmeny, z ktorých neskôr od nich pýtala istú časť sumy. Vraj sa báli straty práce, preradenia na inú pozíciu, či do nižšej platovej triedy, preto robili, čo im prikázala.

Krajský súd v Trenčíne však odvolanie prokurátora proti oslobodzujúcemu rozsudku okresného súdu zamietol. Súd totiž nezistil, že by riaditeľka použila voči učiteľkách hrozbu násilia. Nenašiel sa ani dôkaz, že by sa im skutočne vyhrážala. Naopak, odovzdávanie časti odmien sa síce naozaj udialo, ale prebiehalo v priateľskej atmosfére. „K odovzdávaniu peňazí dochádzalo za dobrých vzťahov,“ skonštatoval sudca. „Určite je ale potrebné odsúdiť takéto praktiky, ktoré boli zistené,“ zdôraznil na záver sudca.

Bývalá riaditeľka školy po verdikte potvrdila, že sa súdi ďalej. Chce naspäť svoje miesto aj svoje peniaze. „Budem trvať na tom, aby som sa vrátila na pôvodné pracovisko,“ povedala po verdikte s tým, že škole týmto sporom vznikli obrovské škody a dostane sa do finančných problémov. To, prečo ju učiteľky zažalovali ohodnotila ako pomstu. „Čo vám na to povedať? Pomstychtivosť nemala hraníc. Zašli veľmi ďaleko, ale pravda vyšla najavo,“ uviedla bývalá riaditeľka.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu