FOTO: Unikátna škola v Trenčíne získala historicky prvú Prezidentskú zelenú pečať


FOTO: Unikátna škola v Trenčíne získala historicky prvú Prezidentskú zelenú pečať
Galéria: 40 fotiek
Foto: tsk.sk

Stredná priemyselná škola stavebná Emila Belluša v Trenčíne vyniká svojimi najmodernejšími technickými výdobytkami a je maximálne šetrná k životnému prostrediu. Jej výnimočnosť je o to jasnejšia, keďže získala historicky vôbec prvú Prezidentskú zelenú pečať.

V rokoch 2017 a 2018 si priestory strednej školy prešli výraznou rekonštrukciou, do ktorej zriaďovateľ investoval 2,61 miliónov eur. Vďaka nej sa škola môže pochváliť najmodernejšími vychytávkami, či už v oblasti denného aj efektívneho umelého osvetlenia, systémom na ohrev vody obnoviteľnými zdrojmi, fotovoltikou či systémom rekuperácie vzduchu.

Týmto všetkým dosiahla zníženie emisií CO2, kedy pri svojej prevádzke dosahuje reálnu priemernú úsporu viac ako 120 ton oxidu uhličitého ročne. Z energetickej triedy E sa po rekonštrukcii dostala do energetickej triedy AO.

Ja si myslím, že tento projekt je jedinečný a Slovenská republika sa ním môže chváliť aj v Bruseli,“ vyzdvihol školu trenčiansky župan Jaroslav Baška na webe Trenčianskeho samosprávneho kraja.


Udelenie ceny Prezidentská zelená pečať podlieha prísnym kritériám, pričom sa sledujú tri oblasti – stavebné zmeny, ekologické opatrenia a dopad na komunitu. Progres musí nastať v každej z nich. Prezidentka Zuzana Čaputová udelila prvú zelenú pečať práve Strednej priemyselnej škole stavebnej E. Belluša v Trenčíne.

Ocenenie má vyjadrovať úsilie vlastníkov a správcov verejných inštitúcií, verejných budov, ktoré sa vydajú na cestu obnovy. Obnova budovy má niekoľko významných efektov. Okrem toho, že sa znižuje produkcia CO2 a dochádza k šetreniu našej klímy v súvislosti s klimatickou krízou, má to aj veľmi významné ekonomické dopady. Nehovoriac o tom, že je to živý a konkrétny príklad pre študentov stavebnej priemyslovky,“ uviedla pani prezidentka.

K získaniu tohto ocenenia viedla dlhá cesta a škola zrealizovala viaceré zmeny.

Nekončilo to len samotnou rekonštrukciou, v súlade s týmto enviro nastavením musela byť aj samotná duša školy. Je to pre nás obrovské ocenenie a zadosťučinenie za snahu všetkých, ktorí sa na tejto obnove podieľali,“ uzavrela riaditeľka školy Martina Knappová.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu