VIDEO: Poplach na zámku. Jednu z najromantickejších pamiatok na Slovensku obsadili desiatky hasičov


Foto: VIDEO: Poplach na zámku. Jednu z najromantickejších pamiatok na Slovensku obsadili desiatky hasičov
Galéria: 21 fotiek
Foto: Marián Michalko

Do Bojníc dnes dopoludnia smerovali dobrovoľní aj profesionálni hasiči. Privolaní boli k požiaru na zámku. Našťastie išlo o iba o cvičný poplach. Ten mal preveriť nielen samotných hasičov a ich techniku, ale najmä vymoženosť, ktorú na zámku majú. Ide o „suché vodovody“, ktoré boli vybudované počas rekonštrukcie zámku v osemdesiatych rokoch minulého storočia.

Ako prezradil zástupca riaditeľa Bojnického zámku Mikuláš Letavay, na zámku sú dve vetvy  „suchého vodovodu“ a doteraz sa nemuseli nikdy „na ostro“ použiť. „V prípade mimoriadnej udalosti sa nimi voda tlačí až do veží hore, do stredného zámku, alebo na nádvorie,“ upresnil M. Letavay a dodal, že podobné cvičenia na jednom z najromantickejších zámkov bývajú pravidelne.

Bojnický zámok pred 73 rokmi takmer celý vyhorel a takéto cvičenia majú napomôcť tomu, aby sa rovnaká situácia už nikdy nezopakovala. Pri ničivom požiari v roku 1950 pomáhali hasiť nielen hasiči, ale aj bežní ľudia z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia, len aby historickú pamiatku pomohli zachrániť.


Požiar vtedy spôsobilo „uľahčenie“ si práce. Trojica robotníkov dostala za úlohu vyčistiť komín od nánosov vtáčích hniezd a trusu a namiesto namáhavého manuálneho čistenia, sa rozhodli upchaný komín vyčistiť za pomoci zmesi oleja a benzínu. Tlak, ktorý horením zmesi vznikol ale spôsobil, že z komína vystrelila ohnivá guľa z nánosov, ktoré ho upchávali a po dopade na drevenú strechu spôsobili katastrofu.

Za zničenie pamiatky ale poslal vtedajší súd do väzenia vedúceho trojice robotníkov, Františka Fackenberga, ktorý sa v tom čase ani v Bojniciach nenachádzal a bol na služobnej ceste. František Fackenberg počas svojho pobytu za mrežami navrhol novú  konštrukciu zhorenej strechy zámku a podľa jeho návrhov sa práce realizovali.

Podľa veliteľa zásahu hasičov Miroslava Lišku dopadlo cvičenie dobre, hasiči vyskúšali nielen suchovody, ale aj funkčnosť čerpadiel a dosah výškovej techniky.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu