Pamiatka zosnulých bez zbytočného odpadu? V Dubnici nad Váhom majú novú zbernú nádobu


Foto: Pamiatka zosnulých bez zbytočného odpadu? V Dubnici nad Váhom majú novú zbernú nádobu Foto: dubnica.eu

Mesto Dubnica nad Váhom prišlo na jeseň s novinkou. Na mestských cintorínoch pribudla nová zberná nádoba v žlto-oranžovej farbe, vďaka ktorej môžete pomôcť životnému prostrediu. Po novom môžu návštevníci cintorína do žlto-oranžovej nádoby vhadzovať plastové kahance.

Snažíme sa byť zelenou samosprávou a všade, kde to ide, chceme vytvárať obyvateľom podmienky na to, aby sami pomáhali životnému prostrediu. Aj keď možno niekto mávne rukou, že jeden zhodnotený plastový kahanec svet z klimatickej krízy nevytrhne, práve naopak. Každý by sme mali začať sám od seba, po malých kúskoch,“ priblížila zámer viceprimátorka Andrea Blajsková na webe mesta.

Do nových nádob, ktoré sú pri mestských cintorínoch umiestnené počas celého roka, môžu návštevníci miest posledného odpočinku vhadzovať plastové kahance, ktoré obsahujú zvyšky vosku.

Za normálnych okolností by tieto skončili na skládke odpadu, vďaka tomu, že ich vhodíte do oranžovej nádoby budú využité na energetické zhodnotenie. Ďakujeme, že vám spoločne s nami záleží na životnom prostredí,“ doplnila hovorkyňa mesta Mária Škvarová.


Kam s odpadom z cintorínov a ako ho správne vytriediť?

Odkvitnuté kvety či živé vence patria do bio odpadu či kompostoviska v záhrade, pokiaľ na cintoríne ešte nezaviedli triedený zber. Dôležité je z odkvitnutých kytíc pred vyhodením odstrániť stuhy, fóliu či drôtené alebo plastové opory.

Horšie je to s umelými kvetmi, kahancami či inými ozdobami, vyrobenými z viacerých materiálov, ktoré sa nedajú oddeliť a tým pádom ani recyklovať. Preto končia v kontajneri určenom na zmesový odpad, ktorého posledná cesta smeruje na skládku odpadov, kde sa rozkladajú stovky rokov.

Dá sa tomu vyhnúť dvoma spôsobmi. Buď ozdoby z kombinovaných materiálov nekupovať a uprednostňovať radšej prírodné materiály, alebo kúpiť ozdoby z jedného materiálu, ktoré je možné vyhodiť do správneho kontajnera.

Zálohované obaly nepatria do koša, ale naspäť do predajne. Ak nie sú na cintoríne dostupné nádoby na triedený odpad, najlepšie je odpad vziať so sebou a vytriediť ho doma.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu