Slovenská pošta varuje pred podvodníkmi, ktorí zneužívajú jej meno a žiadajú od ľudí peniaze


Foto: Slovenská pošta varuje pred podvodníkmi, ktorí zneužívajú jej meno a žiadajú od ľudí peniaze Foto: Facebook/Slovenská pošta, a. s.

Slovenská pošta v utorok 31. októbra opakovane upozorňuje na podvodníkov, ktorí zneužívajú meno pošty. Najnovšie v súvislosti s vyžiadaním si doplňujúcich adresných údajov či úhradu colných poplatkov. Pošta preto vyzýva občanov, aby nezadávali údaje o svojich platobných kartách či bankových účtoch, ktoré môžu byť zneužité.

Slovenská pošta zaznamenala približne 60 rôznych typov podvodných správ (SMS, MMS, e-maily, telefonáty či sociálne siete), ktoré sa tvária ako od pošty. Adresáta vyzývajú k úhrade platieb za doručenie zásielky, k zmene doručenia či uloženia zásielky, na zaplatenie colných poplatkov, na údajné vytvorenie objednávky na poštového kuriéra, ktorý má zásielku vyzdvihnúť a cez stránku pošty majú byť preposlané peniaze,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Pošta zároveň upozorňuje, že nikdy nežiada prostredníctvom SMS, MMS, e-mailov či sociálnych sieti úhradu žiadnych poplatkov. Akékoľvek poplatky za zásielky, vrátane dobierky a colných poplatkov, klient zaplatí pri preberaní zásielky či už u kuriéra, na pošte alebo v BalíkoBOXe.


Ukážky falošných správ a mailov sú zverejnené na webovej stránke Slovenskej pošty, zákazníci si tiež môžu informácie overiť zavolaním na linku Zákazníckeho centra. V prípade, že ste na tieto podvodné emaily už zareagovali a bola vám spôsobená škoda, mali by ste sa čím skôr obrátiť na políciu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu