Z kúpeľného mesta na Považí mizne jedna z jeho dominánt. O niekoľko týždňov bude minulosťou


Foto: Z kúpeľného mesta na Považí mizne jedna z jeho dominánt. O niekoľko týždňov bude minulosťou Foto: archív Mesto Trenčianske Teplice

Vysoko nad hlavami obyvateľov Trenčianskych Teplíc ako aj návštevníkov kúpeľov sa v stredu dopoludnia začali ozývať zvuky búracích nástrojov. Spoločnosť Kúpele Trenčianske Teplice, začala s postupným odstraňovaním 80m vysokého komína. Informovali o to tom kúpele.

„Vzhľadom na úspešne ukončenú decentralizáciu tepelného hospodárstva kúpeľmi v roku 2016 však už dlhšie neplní svoju funkciu. Napriek jeho stále dobrému technickému stavu ide o dubiózny majetok, ktorého neskoršia asanácia by oproti súčasnosti znamenala už len vyšší finančný náklad,“ informovali kúpele s tým, že realizácia búracích prác a likvidácia odpadu, nepredstavujúceho žiadne ekologické riziko, bude zabezpečená odborne spôsobilou spoločnosťou bez použitia trhaviny.

„Práce budú do výšky približne 25m vykonané postupným ručným a následne - už zo zeme - strojovým rozoberaním, pričom ich trvanie je v závislosti od poveternostných podmienok odhadované na približne 90 dní,“ ozrejmili kúpele a dodali, že odstránenie komína prispeje k zvýšeniu atraktivity pozemku zbavením záťaže, aktuálne limitujúcej jeho budúce využitie, ako aj k výrazne zmenenému a nesporne krajšiemu vizuálu kúpeľného mesta.


Železobetónový komín bol postavený v rokoch 1965 až 1968 v areáli bývalého hospodárskeho dvora miestnych Kúpeľov. V minulosti slúžil v ich tepelnom hospodárstve na odvádzanie spalín z kotlových jednotiek, ktoré spaľovali pôvodne tuhé palivo a neskôr zemný plyn.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu