Obľúbený dopravný prostriedok dostal stopku. Sem sa už kolobežky nedostanú


Foto: Obľúbený dopravný prostriedok dostal stopku. Sem sa už kolobežky nedostanú Foto: ilustračné foto SAD Trenčín a.s.

Slovenská autobusová doprava Trenčín pristúpila k ráznemu kroku. Nové nariadenie, ktoré sa týka kolobežiek a ich majiteľov vstúpi do platnosti už o pár dní. „Vážení cestujúci, v termíne od 31.10.2023 je v linkách prímestskej autobusovej dopravy SAD Trenčín, a.s. preprava kolobežky aj v zloženom stave zakázaná,“ informovala trenčianska „sadka“ na svojich stránkach s tým, že zákaz sa týka akéhokoľvek typu kolobežky.


Kolobežky sa stali obľúbeným dopravným prostriedkom. Služby zdieľaných kolobežiek pribúdajú na Slovensku ako huby po daždi. Naopak vo veľkých európskych metropolách silnejú hlasy po ich zákaze. V Paríži zdieľané kolobežky zmizli z ulíc, potom ako takmer 90 percent ľudí vyjadrilo svoj nesúhlas s nimi v referende.


Petíciu za zákaz zdieľaných kolobežiek spisujú aj Slováci. Podporilo ju zatiaľ 1900 ľudí. Stalo sa tak po tragickej nehode, ktorá sa stala podvečer koncom augusta v Trenčíne. Podľa zistení polície, 29-ročný vodič elektrickej kolobežky narazil do 63-ročnej chodkyne, ktorá prechádzala cez štvorprúdovú cestu mimo priechodu pre chodcov. „Po náraze obaja dopadli na cestu, žiaľ chodkyňa utrpela vážne zranenia, na následky ktorých v nemocnici podľahla,“ uviedla vtedy polícia s tým, vodič kolobežky po nehode nafúkal 1,38 promile.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu