Viete, prečo si „archivári“ pozerajú staré dokumenty v bielych rukavičkách? Jeden z dôvodov by ste asi neuhádli


Foto: Viete, prečo si „archivári“ pozerajú staré dokumenty v bielych rukavičkách? Jeden z dôvodov by ste asi neuhádli Foto: archív Štátny archív v Trenčíne

Archívy ukrývajú množstvo starých dokumentov. Tie prezrádzajú dôležité informácie z minulosti. Ich prezeranie však nie je tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá a prináša zo sebou aj isté riziká. Nie je tajomstvom, že pri listovaní v dobových dokumentoch uložených v archívoch, používajú zamestnanci archívov biele rukavičky.

Štátny archív v Trenčíne na svojich stránkach poodhalil, k čomu biele rukavičky, ktoré používajú “archivári”  slúžia. „Ak sa nazdávate, že rukavice slúžia na ochranu dokumentov, máte pravdu,“ uviedol archív a jedným dychom zároveň dodal, že netreba ale pritom zabúdať aj na omnoho dôležitejšiu vec, pre ktorú sa biele rukavice používajú.

„Netreba zabúdať ani na to, že aj zamestnanci sa musia chrániť pred stáročnými plesňami, kvasinkami a „stopami po hlodavcoch” ,“ prezradil archív a priložil snímku, na ktorej sú jasné a zreteľné stopy vyhryzeného rohu na dobovom dokumente.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu