Trenčianske cintoríny sú otvorené dlhšie. Mesto apeluje na ich návštevníkov, aby mysleli ekologicky


Foto: Trenčianske cintoríny sú otvorené dlhšie. Mesto apeluje na ich návštevníkov, aby mysleli ekologicky
Galéria: 3 fotky
Foto: archív mesto Trenčín

S blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých došlo k úprave otváracej doby mestských cintorínov. Informovalo o tom mesto Trenčín na svojich stránkach s tým, že tie sú v Trenčíne verejnosti prístupné od pondelka 16. októbra až do 4.novembra 2023 od 7.00 do 20.00 hodiny.

„V Trenčíne sa nachádza 12 pohrebísk, ktoré prevádzkuje Pohrebníctvo Dvonč, Partizánske. Ide o tieto cintoríny: Trenčín-Juh, Záblatie, Zlatovce, Orechové, Istebník, Evanjelický v Orechovom, Kubrá, Kubrica, Opatová, Biskupice, Belá, Evanjelický cintorín na Hornom Šianci,“ upresnilo mesto Trenčín a dodalo, že v týchto dňoch je pohrebiskám venovaná zvýšená pozornosť nielen zo strany návštevníkov, ale aj zo strany prevádzkovateľa.

„K cintorínom sú pristavené veľkoobjemové kontajnery na odpad z hrobových miest a na Dušičky bude opäť zvýšená hliadková činnosť mestskej polície v okolí cintorínov i na cintorínoch, a to v denných i nočných hodinách,“ ozrejmilo mesto.

Trenčianska samospráva zároveň zdôraznila, aby návštevníci cintorínov mysleli ekologicky. „Aj v tomto roku prosíme všetkých, aby pri návštevách cintorínov zvážili vyberať na posledné miesta odpočinku ich blízkych prírodné ozdoby a materiály. Aj to je možnosť, ako zmenšiť záťaž pre životné prostredie. Po čase sa totiž z kahancov, umelých kvetín a vencov stane odpad, ktorý skončí na skládkach. Tam sa rozkladá ešte veľa rokov,“ apelovalo mesto pred blížiacimi sa Dušičkami.

„Uctiť si pamiatku zosnulých sa dá aj ekologickejšie, stačí si vybrať prírodné kytičky alebo vysadiť chryzantémy do črepníka miesto umelých vencov, svietnik voliť radšej sklenený, nakoľko je možné ho použiť viackrát. Podstatné je však prijať myšlienku, že tieto sviatky nie sú o bohatej výzdobe, ale o spomienke na našich blízkych,“ uzavrelo mesto Trenčín.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu