FOTO: Rozkvitnutá jeseň v kúpeľnom meste na Považí. Viete ako vznikli?


FOTO: Rozkvitnutá jeseň v kúpeľnom meste na Považí. Viete ako vznikli?
Galéria: 20 fotiek
Foto: archív Mesto Trenčianske Teplice

Trenčianske Teplice patria medzi jedno z najstarších kúpeľných miest na Slovensku. Traduje sa, že liečivé pramene objavil chromý pastier pri hľadaní zatúlanej ovečky.

„Pri hľadaní ovečky narazil na jazierko, z ktorého sa šíril sírový zápach. Po niekoľkých kúpeľoch v ňom si všimol, že ovečka sa uzdravuje, preto sa rozhodol aj on ponoriť do teplých vôd jazierka. Chýr o zázračnej liečivej vode sa takto začal šíriť. Trpiaci chorí prichádzali zo všetkých strán, aby sa vykúpali v prameňoch tejto liečivej vody,“ uvádzajú Kúpele Trenčianske Teplice na svojich stránkach s tým, že ovečka sa tak ako mimoriadny symbol dostala aj do erbu mesta.

Prvá písomná zbierka o prameňoch pochádza až z roku 1247, no miestne pramene, poznali pravdepodobne aj vojaci rímskych légií, či rôzne kmene žijúce na území dnešného mesta a jeho okolia ešte pred našim letopočtom. Okolie Trenčianskych Teplíc bolo osídlené už v dobe kamennej, nachádzalo sa tam aj významné hradisko lužickej kultúry.



Na rozvoji kúpeľov mala veľkú zásluhu rodina llésházyovcov.  Kúpele zveľaďovali 241 rokov a počas tejto éry patrili k jednými z najvýznamnejších kúpeľov vo vtedajšom Rakúsko - Uhorsku.

Neskôr kúpil kúpele viedenský finančník Juraj Sina, ktorý ich prebudoval a zmodernizoval. Jeho dvom deťom Šimonovi a Ifigénii prirástli kúpele natoľko k srdcu, že v ich zveľaďovaní pokračovali.Okrem hotelov a rozšírenia kúpeľného parku dala Ifigénia v roku 1888 pristaviť k zrkadlisku Sina najvzácnejšiu historickú pamiatku zachovanú dodnes, historické kúpele Hammam, ktoré sú doteraz nielen slovenským, ale aj európskym unikátom.

Štatút kúpeľného mesta získali Trenčianske Teplice 15. októbra 1996. Patria medzi vyhľadávané a obľúbené kúpeľné mesta na Slovensku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu