FOTO: Bulvár z archívu: Milostná dráma takmer spred 100 rokov v kúpeľnom meste na Považí


FOTO: Bulvár z archívu: Milostná dráma takmer spred 100 rokov v kúpeľnom meste na Považí
Galéria: 4 fotky
Foto: Trenčianske Teplice v minulosti a súčasnosti

Apríl v roku 1929 sa navždy zapísal do dejín kúpeľného mesta na Považí. Pokojnými Trenčianskymi Teplicami otriasla vtedy obrovská tragédia. Detailné opisy, čo sa v osudný deň udialo, sa ukrývajú aj v Štátnom archíve v Trenčíne. „V archíve sa nachádzajú aj dokumenty, ktorých čítanie patrí k tým vzrušujúcim, avšak určite nie veselým,“ uviedol archív na svojich stránkach.

„Emil Halaksín zastrelil svoju zamestnávateľku Štefaniu Likovú rodenú Pomelkovú, matku dvoch dietok, v jej obchode na Masarykovej ulici 11 v Trenčianskych Tepliciach. Po spáchaní tejto vraždy strelil si Emil Halaksín v tej samej miestnosti a tou samou zbraňou do pravého spánku a tým sa smrteľne zranil. V umierajúcom stave ho doviezli do trenčianskej krajskej nemocnice, kde v ten deň večer okolo 11. hodine zomrel,“ ozrejmil z dobových dokumentov štátny archív s tým, že dôvodom mali byt časté hádky, v ktorých Liková poukazovala na neplnenie si obchodných povinnosti jej zamestnanca Halaksína a chcela ho prepustiť.




V inak pokojnom kúpeľnom meste sa neprestalo hovoriť o ničom inom, ako o tejto tragickej udalosti. V dobovej tlači sa objavila dokonca informácia o nešťastnej láske, ktorá sa skončila obrovskou tragédiou. Jeden zo svedkov, učeň Štefan Lezo, ktorý ako prvý prišiel na miesto tragédie vtedy uviedol, že v poslednej dobe mal Halaksín stále hádky so svojím zamestnávateľom Štefanom Likom.

„Aj v ten deň odpoludnia vytýkal údajne Liko Halaksínovi, že nekoná riadne svoju povinnosť a ponúkol mu, že ho vyplatí, aby obchod ihneď opustil. Podľa výpovede iných svedkov, Halaksín viedol vždy riadny tichý život, až v poslednej dobe sa stal nervóznym,“ informovali Trenčianske Teplice v minulosti a súčasnosti na svojich stránkach.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu