FOTO: Trenčianska župa investovala do zelených aktivít 440-tisíc eur, najnovšia inšpirácia je zo zahraničia


FOTO: Trenčianska župa investovala do zelených aktivít 440-tisíc eur, najnovšia inšpirácia je zo zahraničia
Galéria: 16 fotiek
Foto: tsk.sk

Predstavitelia Trenčianskej samosprávy navštívili prírodnú záhradu v rakúskom meste Tulln a stretli sa tiež s predsedom rakúskeho parlamentu Wolfgangom Sobotkom, ktorý projekt prírodných záhrad rozbehol v roku 2009.

Projekt v Rakúsku zastrešuje spoločnosť Natur im Garden a jeho cieľom je podpora trvalo udržateľnej starostlivosti o záhrady, ktorá rešpektuje prírodné procesy, podporuje biodiverzitu a tiež návrat tradičných spôsobov hospodárenia.

Budovanie a poradenstvo pri vytváraní prírodných záhrad je jednou zo súčastí projektu Zelená župa,“ uviedla administrátorka programu Zelené oči Andrea Molnárová. Certifikáciu prírodných záhrad na Slovensku realizuje Centrum environmentálnych aktivít.



Záhrada v Tullne je prvou certifikovanou prírodnou výstavnou plochou, ktorá je ukážkou toho, že je možné vytvoriť krásne prírodné záhrady na ekologickom základe, a to bez pesticídov, chemických hnojív či rašeliny.

Areál má 50 hektárov a nachádza sa tam 70 rôznych druhov záhrad. Výstavná plocha meria 3 hektáre, zvyšok tvorí lužný les, kde sa nachádza prírodné detské ihrisko a cestičky na prechádzanie.

Trenčianska župa sa venuje ochrane životného prostredia prostredníctvom projektu Zelená župa. Na skrášlenie kraja a životného prostredia za 8 rokov vynaložila viac ako 440-tisíc eur, a to prostredníctvom podpory 259 projektov z grantového systému Zelené oči,“ uzatvára trenčiansky župan Jaroslav Baška na oficiálnom webe TSK.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu