Spravodlivosť po slovensky? Ani 17 rokov po tragédii v nováckej bani verdikt stále nepadol


Foto: Spravodlivosť po slovensky? Ani 17 rokov po tragédii v nováckej bani verdikt stále nepadol Foto: Marián Michalko

Dve banské nešťastia na hornej Nitre stále nie sú uzavreté. Okresný súd v Prievidzi sa opäť zaoberal prípadom prievalu v Bani Nováky, pri ktorom zahynuli 4 baníci. Ide pritom o tragédiu ešte z novembra roku 2006. V prípade zatiaľ napriek 17 rokom, ktoré od nešťastia ubehli, nebolo právoplatne rozhodnuté, proces odročili na november tohto roku.

Na súd prišli okrem obžalovaných aj vdovy po štyroch baníkoch – Pavlovi Papajovi, Vladimírovi Ondrejkovi, Jozefovi Néčeyovi a Milanovi Zrnekovi. “Je to veľmi ťažko aj po toľkých rokoch. Tie spomienky…,” povedala vdova po baníkovi Vladimírovi Ondrejkovi Mirka. “Verím v spravodlivosť. Len čakám. Bohužiaľ, vidíte sami v akom stave je naše súdnictvo. Nevieme prečo to tak dlho trvá. Dôkazy, nahrávky, všetko svedčí proti obžalovaným a nič,” povedal M. Ondrejková.


Aj podľa obhajcu Petra Filipa je 17 rokov veľa. „Dlho trvá proces, ale upozorňujem, že to nie je jednoduchý proces. Máme tu problém banských diel a havárii banských diel a to sú vážne veci, ktorým treba venovať náležitú pozornosť,“ povedal obhajca.

Prieval sa stal v novembri 2006 a z prečinu všeobecného ohrozenia obvinili štyroch riadiacich pracovníkov bane, ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až do 10 rokov. V čase prievalu bolo pod zemou celkom až 11 baníkov, 7 z nich sa však podarilo ujsť. Rozbahnená pôda vtedy pochovala štyroch mužov.



Rovnako ani po 14 rokoch od tragédie v bani Handlová nie je súdny proces stále ukončený. Krajský súd na svojom poslednom  neverejnom zasadnutí 2. marca 2023 zrušil rozsudok Okresného súdu Prievidza a vrátil vec súdu prvého stupňa, aby ju znovu prejednal a rozhodol.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu