Kompetentní po zbúraní ikonickej budovy v Trenčíne reagujú. Toto sa nemalo stať!


Foto: Kompetentní po zbúraní ikonickej budovy v Trenčíne reagujú. Toto sa nemalo stať! Foto: Pamiatkový úrad SR

Nielen Trenčanov, ale aj značnú časť Slovenska, pobúrila posledný prázdninový týždeň správa o barbarskom počine v areáli Merina v Trenčíne. „Pre zasvätených bola táto udalosť možno menej prekvapujúca, ale rovnako nepochopiteľná,“ uviedol Krajský pamiatkový úrad Trenčín na svojich stránkach s tým, že objekt bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku rozhodnutím Ministerstva kultúry Slovenskej republiky zo dňa 8. 7. 2021.

Ministerstvu kultúry bola podľa vyjadrenia Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia doručená žiadosť od spoločnosti TM real, spol. s.r.o., o preskúmanie rozhodnutia mimo odvolacieho konania s cieľom zrušenia vyhlásenia. Toto konanie zatiaľ nebolo ukončené.

Pamiatkový úrad Slovenskej republiky na svojich stránkach vyjadril ľútosť nad likvidáciou slovenského kultúrneho dedičstva bez snahy o jeho záchranu. „Technológie aj naše vedomosti pokročili. Dnes vieme, že poškodené stavby sa dajú opraviť a využívať na rôzne účely. Tento objekt mohol poskytnúť po obnove kvalitný priestor pre komerčné, alebo kultúrne využitie,“ uviedol Pamiatkový úrad Slovenskej republiky.

Ako ďalej úrad skonštatoval, dozvedeli sa, že dňa 28. augusta 2023 vlastník informoval Stavebný úrad mesta Trenčín o havarijnom stave objektu národnej kultúrnej pamiatky – budovy s turbogenerátorom v areáli bývalej textilky Merina v Trenčíne, ktorá vznikla v roku 1931 vo funkcionalistickom štýle podľa návrhu architekta Františka Eduarda Bednárika.


„Podľa vlastníka v objekte nastala deštrukcia podstatnej časti fasádnej steny a značne sa zväčšila deformácia rohového a vonkajšieho stĺpa. Privolaný statik skonštatoval, že v prípade zlyhania stĺpov dôjde k progresívnemu kolapsu stavbu a bezprostrednému ohrozeniu životov a takto deštruovanú stavbu nie je možné zachovať. Na základe toho, že sa jednalo o výnimočný stav, ktorý nezniesol odklad a z dôvodu bezprostredného ohrozenia životov osôb, dňa 28. 08. 2023 o 17:15 hodine vydal Stavebný úrad mesta Trenčín ústny príkaz na odstránenie stavby,“ ozrejmil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky s tým, že následne 30. augusta 2023 bolo Stavebným úradom mesta Trenčín vydané aj písomné rozhodnutie o odstránení stavby.

Ako Pamiatkový úrad Slovenskej republiky ďalej uviedol, nepriaznivý stav pamiatky bol krajskému pamiatkovému úradu známy a z jeho strany boli smerom k vlastníkovi aktívne podniknuté všetky kroky, ktoré mali smerovať k jej záchrane. „Krajský pamiatkový úrad určil vlastníkovi podmienky ako zabrániť zhoršovaniu stavebnotechnického stavu. Vlastník tieto nariadené opatrenia ignoroval a predložil Krajskému pamiatkovému úradu Trenčín dva statické posudky, ktoré konštatovali havarijný stav a „nehospodárnu opravu“,“ informovali pamiatkari.

Navyše kontra posudok, ktorý dali vypracovať trenčianski pamiatkari, potvrdil havarijný stav, ale považoval ho za opraviteľný. „Napriek veľkému úsiliu kolegov, sa nepodarilo túto technickú pamiatku zachrániť,“ skonštatoval Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a jedným dychom dodal, že na základe týchto zistení Pamiatkový úrad Slovenskej republiky podá podnet na prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť rozhodnutia Stavebného úradu Trenčín o odstránení stavby.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu