FOTO: Krvavá grófka stále priťahuje pozornosť. Zaujímajú sa o ňu aj v Austrálii


FOTO: Krvavá grófka stále priťahuje pozornosť. Zaujímajú sa o ňu aj v Austrálii
Galéria: 10 fotiek
Foto: archív Čachtický hrad

Meno Alžbety Báthoryovej netreba nijako zvlášť predstavovať. Historky o krvavej grófke z Čachtíc prekročili nielen hranice regiónu, ale dokonca aj Slovenska. V ostatných dňoch navštívila sídlo Alžbety Báthoryovej v Čachticiach dvojica až z ďalekej Austrálie.

„Dňa 4.9. 2023 sme u nás privítali Jarreda a Amy z Austrálie, ktorý nakrúcali dokument o Alžbete Bathory. Precestovali už pol sveta. Bola to India, Škótsko, Japonsko, Írsko atď. Ďakujeme vám za super zážitok a rozprávanie o vašich cestách. Tešíme sa na dokument, ktorý by mal byť v októbri na YouTube,“ prezradilo vedenie Čachtického hradu na svojich stránkach.


Čachtický hrad je známy práve vďaka Alžbete Báthoryovej, ktorú preslávili historky o mučení mladých dievčat. „Bátoryčka“, ako je ľudovo prezývaná, sa narodila v roku 1650 a v 15–tich rokoch sa stala manželkou známeho vojvodcu, odvážneho a statočného bojovníka Františka Nádašdyho. Mali spolu 5 detí.

Potom, čo Alžbetu Báthoryovú palatín Thurzo podľa dochovaných dokumentov prichytil v Nádašdyovskom kaštieli pri tom, ako mučí mladé dievčatá, dal ju odviezť do hradu nad obcou. V obytnej veži bola uväznená až do svojej smrti v roku 1614. Miesto posledného odpočinku legendami opradenej krvavej grófky nie je známe.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu