FOTO: Ako si v Trenčianskom kraji uctili pamiatku Slovenského národného povstania?


FOTO: Ako si v Trenčianskom kraji uctili pamiatku Slovenského národného povstania?
Galéria: 53 fotiek
Foto: facebook/Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

V utorok 29. augusta 2023 uplynulo 79 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania. Mestá a obce po celom Trenčianskom kraji si aj tento rok pietnymi stretnutiami na pamätných miestach pripomenuli toto významné výročie.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa zúčastnila osláv výročia na Jankovom vŕšku pri Uhrovci v okrese Bánovce nad Bebravou. Súčasťou programu bol pochod Nesmrteľného pluku a dve doplnkové výstavy. 

Zástupcovia vedenia mesta Dubnica nad Váhom a mestského zastupiteľstva sa stretli pri Pamätníku Alexandra Dubčeka v centre mesta. „Nikto z účastníkov Slovenského národného povstania vtedy nemyslel na seba, ani na prítomnosť. Každý obetavo bojoval s nasadením vlastného života, mysliac na budúcnosť. Na tú, ktorú my žijeme práve teraz,“ povedal v príhovore primátor Dubnice nad Váhom Peter Wolf parafrázujúc slová Vladimíra Strmeňa, ktorý je jedným z posledných žijúcich slovenských partizánov.

Na odkaz 29. augusta nezabúdajú ani predstavitelia Považskej Bystrice. Spoločne s občanmi sa už tradične stretli pri pamätníku v meste, kde si symbolickým položením kvetov uctili pamiatku na partizánsky odboj. 



Spomienková slávnosť venovaná výročiu povstania sa v Starej Turej konala už v piatok 25. augusta 2023. Prítomní účastníci spolu s vedením mesta a hosťami si v bývalej osade Nárcie i v časti Hlavina uctili obete druhej svetovej vojny a hrdinov, ktorí v pohnutom období našej histórie položili svoj život za slobodu. 

V Ilave si hrdinov pripomenuli predstavitelia mesta v spoločnosti poslancov a ďalších občanov. Primátor mesta Viktor Wiedermann v príhovore zdôraznil, že oni už svoj boj vybojovali, ale nás ešte čaká. „O slobodu sa treba totiž neustále usilovať a áno, niekedy je potrebné aj zabojovať. Je to úloha pre každého jedného z nás, pretože ak si niekto myslí, že to za neho urobia iní, veľmi sa mýli,“ zdôraznil primátor. 

Pietne spomienky na Slovenské národné povstanie sa konali aj v Trenčianskych Tepliciach či v lesoparku Brezina pod Trenčianskym hradom. Fotografie z tohtoročných osláv si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu