FOTO: V mestách Trenčianskeho kraja sa oslavovalo baníctvo, folklór aj posledné letné dni


FOTO: V mestách Trenčianskeho kraja sa oslavovalo baníctvo, folklór aj posledné letné dni
Galéria: 29 fotiek
Foto: trencin.sk

Kým v Dubnici nad Váhom v piatok 25. augusta slávnostne otvorili druhý najväčší folklórny festival v kraji a v Ilave zas tradičný Bartolomejský jarmok, v Handlovej sa pietnou spomienkou na obete banských nešťastí začali Regionálne oslavy dňa baníkov.

Ako sa hovorí, čo baňa vydala, to si aj vzala späť v podobe životov baníkov a myslím si, že je dôležité oslavovať týchto ľudí a ich ťažkú prácu, ktorou za viac ako 110 rokov ťažby pozdvihli región hornej Nitry,“ povedal pri Pamätníku obetí banských nešťastí v Handlovej župan Jaroslav Baška. Informovala o tom župa na svojom oficiálnom webe.

Folklórom budú celý víkend žiť v Dubnici nad Váhom, kde začal v poradí 29. ročník Dubnického folklórneho festivalu. Na otvorení na nádvorí kaštieľa sa po prvý raz predstavili v spoločnom programe všetky folklórne súbory mesta.

V neďalekej Ilave sa otváral tradičný Bartolomejský jarmok, tradícia jarmokov tam siaha až do 15. storočia. Mesto prišli podporiť aj delegácie z Čiech a Maďarska, ktoré si okrem jarmoku prezreli aj novú historickú expozíciu v miestnom múzeu.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu