FOTO: Železný most ťažký 140 ton zložili dva žeriavy. Z pilierov rovno do kanála Váhu


FOTO: Železný most ťažký 140 ton zložili dva žeriavy. Z pilierov rovno do kanála Váhu
Galéria: 19 fotiek
Foto: Marián Michalko

Takáto akcia sa každý deň nevidí. Mnoho Ilavčanov si nechalo ujsť divadlo, aké sa im dnes odohrávalo pred očami. Dva žeriavy skladali z pilierov rovno na pontónové mosty do kanála Váhu starý železný most vážiaci 140 ton.

Zo starého mosta predtým odstránili asfalt, čím ho odľahčili a do Váhu ho zložili v celku. Na jeho miesto onedlho poputuje nový most, ktorý sa práve vyrába. Hotový by mal byť do konca tohto roka a jeho cena je podľa zmluvy 2,75 milióna eur. Financuje ho trenčianska župa.

Riaditeľ správy ciest Radovan Karsuš hovorí, že nový most bude širší. „Dĺžka novej mostovej konštrukcie bude 48 metrov, celková dĺžka bude 62 metrov a šírka 16 metrov. Váha bude približne zhodná s váhou starého mosta,“ konštatuje Karkuš, podľa ktorého má byť nový most bezpečnejší, pretože bude širší aj pre autá. Kým pôvodný most bol široký 11 metrov, nový bude ešte o 5 metrov širší. Jeho životnosť má byť približne 50 rokov.



Konzultant pre zhotoviteľa Miroslav Timko vraví, že priestor na ukotvenie starého mosta bol dobrý. „Žeriavy sme pripravili tak, že laná sú zachytené, celé je to uviazané o pôvodné staré body nosnej konštrukcie na to, aby to vydržali,“ hovorí Timko. Najťažšia je podľa neho na celej akcii koordinácia žeriavov, aby pracovali na rovnako.

Podľa Timka je už hotová aj konštrukcia nového mosta a čaká na vývoz. „Predpokladám, že ešte tento rok by sme sa tu mohli pri jej osadení stretnúť. Nosnosť novej konštrukcie bude vyššia, bude širšia, budú cyklochodníky, chodníky, bude to krajšie dielo ako predchádzajúci most,“ uzavrel Timko.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu