FOTO: Slzy a plač na súde. Ukrajinka Kateryna vyfasovala 8 rokov za vraždu manžela


FOTO: Slzy a plač na súde. Ukrajinka Kateryna vyfasovala 8 rokov za vraždu manžela
Galéria: 4 fotky
Foto: Marián Michalko

Pred senát Okresného súdu v Trenčíne sa postavila Ukrajinka Kateryna (43). Tá žila už dlhší čas s manželom Sergejom v Novej Dubnici, kde sa aj odohrala rodinná dráma, ktorá skončila smrťou muža. Z jeho vraždy vinia práve Katerynu. Tá na súde prepukla v plač potom, ako začali znalci rozoberať zranenia, aké mala manželovi spôsobiť. Okresný súd poslal napokon Katerynu do basy na 8 rokov.

Aj keď Kateryne hrozilo za obzvlášť závažný zločin vraždy až 20, 25 rokov, alebo doživotie, napokon vyviazla iba s 8-ročným trestom v base s minimálnym stupňom stráženia. Súd jej nariadil aj ochranné psychiatrické liečenie ambulantnou formou. Súd pri určovaní výšky trestu prihliadol najmä na agresívne správanie zo strany jej manžela. 

Podľa znalcov mal poškodený v čase vraždy v moči takmer tri promile alkoholu, bol teda v ťažkom stupni opitosti. Opitá však bola aj Kateryna, ktorej namerali približne 1,5 promile. Mužovi spôsobila najprv odreniny, škrabance, neskôr vzala podľa obžaloby do ruky nôž, nasledovali minimálne tri švihnutia nožom a vzápätí dve bodnutia, z ktorých jedno skončilo pri pľúcach. Jej manžel mal zomierať približne 8 až 16 minút.

Podľa znalca z odboru psychiatrie Svetozára Drobu dochádzalo medzi manželmi k častým konfliktom aj bitkám. Sergej podľa Drobu na Katerynu žiarlil a jeho konanie sa stupňovalo s výškou promile alkoholu, ktorý mal v krvi. 

Osobnostná štruktúra, alkohol. V tom spolužití bolo veľa psychopatológie. Tá anamnéza spolužitia vykazovala prvky, ktoré môžeme hodnotiť ľudovo ako talianske, alebo konfliktné spolužitie. Škodlivé bolo na obidvoch stranách,” skonštatoval Droba.

Podľa neho mala Kateryna v čase útoku veľký strach. “Bála sa manžela. Bránila sa a tú intenzitu obrany nevedela odhadnúť, pretože tam bol aj alkohol, konfliktná situácia a skúsenosti s jeho konaním,” povedal znalec. 


Podľa Drobu muž v opitosti manželke nadával, nezriedka ju zbil. Kateryna sa ho však podľa vlastných slov na jednej strane bála a na strane druhej, ho mala rada. Vo vzťahu, ktorý nebol v poriadku preto zostávala. 

Podľa výpovede mestských policajtov, po zazvonení im otvorila približne 40-ročná blondína v župane, ktorá im tvrdila, že muž sa pobil v bare a takto už prišiel domov. Keď vošli do bytu, všimli si, že na zemi leží muž v modrých boxerkách, ponožkách a šľapkách, pod hlavou mal podušku. Mestských policajtov zavolal sused, ktorý má malé dieťa a nahnevalo ho, že z bytu susedov počuť veľký hluk. 

Podľa Kateryninej sestry bol Sergej agresívny už na Ukrajine. Pil a bral aj drogy ako pervitín a marihuanu. “Ona mu chcela pomôcť, chcela sa o neho starať. Stále si ho zastávala a presviedčala ma, že je to jej vina, že on je taký,” vravela Katerynina sestra.

Mimoriadne emotívna bola aj záverečná reč obhajcu obžalovanej Jána Kanabu mladšieho. Podľa neho Sergej na Ukrajine zbil manželku železnou tyčou do bezvedomia. To isté, čo mu videla v očiach vtedy na Ukrajine, vraj videla v jeho očiach aj v deň vraždy. Preto prosila mamu, aby ho nepúšťala domov.

Vražda v Novej Dubnici sa odohrala začiatkom roka. V tom čase boli v byte Kateryna, jej matka a manžel. Podľa prokuratúry sa začala Kateryna so Sergejom hádať, hádka vyústila do fyzických útokov a skončila Sergejovou smrťou. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu