Falošný vnuk presvedčil starenku z Trenčína, aby v igelitke vyhodila 9-tisíc eur z okna


Foto: Falošný vnuk presvedčil starenku z Trenčína, aby v igelitke vyhodila 9-tisíc eur z okna Foto: pixabay.com

V stredu 16. augusta 2023 informovala polícia Trenčianskeho kraja o podvodnom telefonáte, ktorým mal neznámy páchateľ vylákať od seniorky 9000 eur. K prípadu dnes poskytli bližšie informácie, ktoré majú slúžiť aj ako prevenciu toho, aby sa ďalší ľudia stali obeťami podobných podvodov. 

Podľa najnovších informácií kontaktoval doposiaľ neznámy muž 87-ročnú dôchodkyňu z Trenčína, pričom sa vydával za jej vnuka. Podarilo sa mu presvedčiť ju, že sa dostal do vážnych problémov, keď pomohol dvom ľuďom, ktorí od neho chceli, aby poslal balíček. Ten mali zaistiť policajti, ktorí keď zistili, že sa v ňom nachádzajú zbrane a drogy, mladého muža zatkli. Z toho dôvodu teraz potrebuje 9-tisíc eur, inak skončí na 12 rokov za mrežami. 

Starenka jeho príbehu uverila a vložila 9-tisíc eur do igelitovej tašky, ktorú následne vyhodila z okna. „Peniaze mal podľa pokynov falošného vnuka niekto vziať a doručiť tomu, kto ho mal zachrániť pred niekoľkoročným väzením,“ opisujú situáciu policajti.

Polícia v Trenčíne intenzívne pátra po páchateľovi tohto skutku a začala viesť trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu. Na prípade momentálne pracuje vyšetrovateľ aj trenčianski kriminalisti. Pokiaľ vinníka dolapia, hrozí mu trest odňatia slobody v dĺžke 3 až 10 rokov. 


Trenčianski krajskí policajti zároveň vyzývajú občanov, aby pomohli predchádzať ďalším podobným prípadom aj tým, že sa porozprávajú so svojimi blízkymi. Podvodníci totiž používajú dookola rovnaké taktiky. Seniorov sa snažia zmiasť a navodiť v nich pocit strachu, aby od nich počas chvíľkovej indispozície vylákali peniaze. 

Bežne používajú príbehy o tom, že príbuzný obete mal nehodu alebo bol zatknutý, vydávajú sa za policajtov, podomových obchodníkov, lekárov či pracovníkov banky. Pokiaľ od vás niekto po telefóne žiada financie, je potrebné zachovať pokoj a rozvahu a tieto informácie si overiť. „Ak neviete, komu zavolať a poradiť sa, môžete kedykoľvek požiadať o pomoc na tiesňovej linke 158,“ zdôrazňujú policajti. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu